A 9-a Arta, Banda Desenata

Deschide videoclipul
Expozitie de banda desenata romaneasca, la Facultatea de Istorie din Bucuresti. Caci nu este istoria cea care inregistreaza fiecare semn, fiecare dovada de valoare adaugata memoriei unui neam? O expozitie de povesti ilustrate care ne poarta prin istoria benzii desenate,alaturi de eroi, de la Ion Voda Cumplitul, prin Toate panzele sus, David Copperfield, Harap Alb, Dim Dunareanu, pana la Ionita Tunsu, un haiduc de Bucuresti. Decanul Facultatii de Istorie, Prof .univ.dr. Adrian Cioroianu, alaturi de   Maestrul desenator  Puiu Manu, Dodo Nita, unul dintre puținii istorici români ai fenomenului BD și scenaristul de benzi desenate, lector univ. dr. Marius Lestaru, au tinut in fata pasionatilor,  un adevarat curs de istoria si arta benzii desenate. 

O arta intr-adevar complexa, care imbratiseaza  scrisul, desenul,  grafica, paginarea, imaginea, cunoasterea corpului uman si nu in ultimul rind, cunostinte aprofundate  de istorie si cultura universala.  Dar cati dintre noi privesc  banda desenata ca pe  o arta, cea de-a noua dintre arte?  E necesar s-o facem si sa le recunoastem  artistilor locul binemeritat in galeria celor care ne-au bucurat copilaria iar unora dintre noi si maturitatea. O arta complexa , pentru care profesorul Adrian Cioroianu, si-a exprimat  admiratia si pasiunea. El insusi este creatorul si scenaristul  benzii desenate  Capitanul RO, un erou  desenat de acelasi inconfundabil   Puiu Manu.  
 
Acest material va este oferit de Catena
Realizatori: Oana Georgescu
                     Mihaela Moldoveanu


Cuvinte cheie
Adrian Cioroianu, Puiu Manu, Ionita Tunsu, BD, Harap Alb, Capitanul RO, Dim Dunarenu, Dodo Nita, Marius Lestaru, a noua arta, banda desenata romaneasca, catena, sensotv

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.