Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude

4728 vizualizariDeschide videoclipul

Filmul Inimi cicatrizate este o adaptare libera dupa opera literara a lui Max Blecher, un scriitor roman de origine evreiasca. Privit de unii critici europeni  ca un Kafka de Romania, considerat un artist genial care a trait in intimitate cu moartea, M. Blecher a scris timp de zece ani, imobilizat la pat, si-a petrecut viata mai mult prin sanatorii si a murit la numai 29 de ani de o boala cumplita care i-a distrus sistemul osos. 


Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude

Fara suferinta, viata e pustie

Regizorul Radu Jude a aflat de Blecher de la un prieten, i-a citit opera si a fost impresionat de demnitatea cu care acest tanar si-a asumat viata cu durerile ei sfasietoare dar si moartea care i se strecura clipa de clipa prin oase.

Filmul, o poveste despre viata in asteptarea mortii, cu o imagine foarte frumoasa, are in structura doua elemente care ii dau greutate si originalitate. Unul consta in cartoanele negre specifice filmului mut pe care regizorul a scris pasaje din scrierile lui Max Blecher. Acese randuri nu sunt intamplatoare, ele vin in completarea scenelor din film, ca o voce interioara, ca un fel de martor al propriei suferinte si a celor din jur. Al doilea element este imaginea care se bazeaza pe cadre lungi, imobile, ca pe doua picioare bine infipte intr-o structura sanatoasa.

Pentru ca personajul este imobilizat in pat, camera de filmat  se misca si ea foarte putin, aproape ca o reactie de empatie a unei masini fata de o fiinta. In afara suferintei in care se scufunda tanarul Emanuel, camera martor ne arata si momentele fericite din viata bolnavilor din sanatoriu. Cum nicio viata nu e doar trista sau doar fericita, si aici camera trece printre discutii filosofice, reprize de amor, bancurile spuse de tatal, excelent interpretat de regizorul Alexandru Dabija, momente de umor veritabil. E cumva o poveste rasu-plansu, cum sunt multe in literatura noastra balcanica.

Scena in care Emanuel e urcat in tren pe geam si asezat pe podeaua salonului restaurant chiar pe culoar, starneste multe comentarii, intre care si unul…logic: si ospatarul pe unde o sa treaca? M-a dus cu gandul la Kusturica… Spatiul balcanic in care nu stii daca sa plangi de asa o viata sau sa razi de asa un sfarsit, ne e cumva comun si cunoscut. Iar Radu Jude reuseste din nou sa faca un film excelent, sa taie o felie din tortul vietii, o felie neasteptata, nu cu vanilie sau ciocolata, ci cu durere si poezie pana in…si din maduva oaselor roase de moartea neiertatoare. Din aceasta alchimie a rezultat opera lui Max Blecher, opera care, desigur, ca si in cazul lui Proust, n-ar mai fi fost atat de profunda in absenta suferintei. Nicio moarte nu e in zadar…

Radu Jude a primit deja pentru Inimi Cicatrizate Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno. Si nu va speriati, filmul nu e atat de morbid pe cat pare povestea. De altfel, de curand a participat la Festivalul de Film Comedy Cluj…iar din 18 noiembrie il puteti vedea in cinematografele din toata tara. Asta daca n-ati reusit sa ajungeti la Festivalul Filmelor de la Cannes (www.filmedefestival.ro , editie sustinuta de Catena)

Text : Mihaela Moldoveanu

Realizatori : Mihaela Moldoveanu 

                  Oana Georgescu


ComentariiNumeComentariuSunt de acord cu politica de confidentialitate
Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.