SPECTACOL DE GALA Ep.54

Deschide videoclipul

SPECTÁCOL, spectacole, s. n. 1. Reprezentație (teatrală, cinematografică etc.). 2. Ansamblu de elemente, de lucruri, de fapte care atrag privirile sau atenția, care impresionează, care provoacă reacții. ◊ Expr. A se da în spectacol = a atrage atenția printr-o purtare nepotrivită, a se face de râs. – Din fr. spectacle, lat. spectaculum.

Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a 

SPECTÁCOL s.n. 1. Reprezentație de teatru; (p. ext.) orice reprezentație dată pentru public. ♦ A se da în spectacol = a atrage atenția printr-o purtare nepotrivită, a se face de râs. 2. Priveliște, întâmplare care atrage privirile sau atenția. [< lat. spectaculum, cf. fr. spectacle, it.spettacolo].

Sursa: Dicționar de neologisme 

SPECTÁCOL s. n. 1. reprezentație de teatru; (p. ext.) orice reprezentație dată pentru public. ♦ a se da în ~ = a atrage atenția printr-o purtare nepotrivită, a se face de râs. 2. priveliște, întâmplare care atrage privirile sau atenția. (< fr. spectacle, lat. spectaculum)

Sursa: Marele dicționar de neologisme 

GÁLĂ1, gale, s. f. 1. Spectacol (sau șir de spectacole) cu caracter solemn, sărbătoresc, la care participă, de obicei, persoane oficiale. Gala filmului românesc. ◊ Loc. adj. De gală = de sărbătoare, solemn. 2. (în sintagma) Gală de box = competiție sportivă la care au loc mai multe meciuri de box. – Din fr. gala.

Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a 

GÁLĂ2, gale, s. f. Excrescență provocată de înțepăturile unor insecte pe frunzele stejarului sau ale altor plante; cecidie. – Din fr. galle, lat.galla.

Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a 

GÁLĂ ~e f. Serbare mare, cu caracter solemn (cu sau fără reprezentații artistice), având drept scop punerea în evidență a unor valori (materiale sau spirituale). ◊ De ~ de sărbătoare; solemn; de ceremonie. ~ de box spectacol de sport, constând din mai multe meciuri de box. [G.-D. galei] /

Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române 

GÁLĂ1 s.f. 1. Serbare mare cu caracter oficial; ceremonie. ◊ De gală = sărbătoresc, solemn. 2. Gală de box = reprezentație alcătuită din mai multe meciuri de box. [< fr., it. gala].

Sursa: Dicționar de neologisme 

GÁLĂ2 s.f. 1. (Bot.; de obicei la pl.) Cecidie. 2. (Fig.) Lucru ușor; persoană ușor influențabilă. [Cf. fr. galle, it., lat. galla – gogoașă].

Sursa: Dicționar de neologisme 

GÁLĂ1 s. f. 1. spectacol cu caracter festiv, oficial; ceremonie. ◊ de ~ = sărbătoresc, solemn. 2. ~ de box = competiție sportivă alcătuită din mai multe meciuri de box; ~ de filme = serie de filme produse de aceeași țară, prezentate într-un cadru festiv. (< fr., it. gala)

Sursa: Marele dicționar de neologisme 

GÁLĂ2 s. f. cecidie. (< fr. galle, lat. galla)

Sursa: Marele dicționar de neologisme 

GÁLĂ s. 1. v. paradă. 2. (SPORT) competiție, întrecere, reuniune. (~ de box.)

Sursa: Dicționar de sinonime

 


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.