John Cassavetes, prin ochii lui Cristian Tudor Popescu

2913 vizualizari

Deschide videoclipul

American Independent Film Festival a dus anul acesta un omagiu lui John Cassavetes – cea mai emblematică figură a cinematografului independent american – realizând o retrospectivă cu cinci dintre filmele acestuia, Shadows (1959), Faces (1968), A Woman Under the Influence (1974), The Killing of a Chinese Bookie (1976) și Gloria (1980).


John Cassavetes, prin ochii lui Cristian Tudor Popescu John Cassavetes, prin ochii lui Cristian Tudor Popescu John Cassavetes, prin ochii lui Cristian Tudor Popescu John Cassavetes, prin ochii lui Cristian Tudor Popescu John Cassavetes, prin ochii lui Cristian Tudor Popescu

John Cassavetes, el însuși actor dar și regizor și scenarist, a fost căsătorit cu Gena Rowlands, actrița fetiș a filmelor sale, iar copiii săi i-au preluat pasiunea, atât Nick cât și Zoe Cassavetes urmând cariere în mai multe domenii din industria filmului. Poetica lui Cassavetes a influențat substanțial generații de cineaști, inclusiv pe Cristi Puiu, regizor marcant al Noului Val Românesc, care l-a numit în repetate rânduri pe Cassavetes ca pe unul dintre regizorii care i-au marcat evoluția cinematografică.

 

Contemporan al Nouvelle Vague-ului francez, Cassavetes a redefinit cinematografia americană printr-o abordare onestă a cinema-ului care a sfidat compromisul, alegând să exploreze adevărurile din spatele relațiilor umane cu o curiozitate autentică și incisivă. A fost nominalizat de trei ori la Premiile Oscar, ca scenarist, actor și regizor, și a primit Ursul de Aur la Berlin în 1984 pentru Love Stream și Leul de Aur la Veneția pentru Gloria în 1980.

 

Deși activ ca actor în multe producții Hollywoodiene, John Cassavetes a căutat întotdeauna să exploreze posibilitățile actoriei și regiei în cinematografia americană prin filme personale. Și-a păstrat controlul creativ asupra filmelor prin autofinanțare, atrăgându-și prietenii actori în experimentele sale cinematografice și folosindu-se de locații precum casa proprie sau cea a soției, actrița Gena Rowlands. Bazându-se pe interpretări improvizate și pe un stil cinematografic fluid, filmele sale sunt construite în jurul unor personaje complexe din punct de vedere psihologic, jucate cu naturalism de apropiați de ai săi ca Gena Rowlands sau Peter Falk.

 

Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu

Imagine: Silviu Crangureanu

Editor: Nicu Pojaru


ComentariiNumeComentariuSunt de acord cu politica de confidentialitate
Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.