Expozitia Imagini ale lumii nevazute

Deschide videoclipul

Patru artisti plastici - Bogdana Contras, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile si Eugen Vasile Iovan - au fost inspirati de romanele scriitorului Kazuo Ishiguro, si astfel au conceput expozitia de pictura "Imagini ale lumii nevazute". Expozitia este deschisa la Galeria Galateca in perioada 5 – 22 septembrie 2019. Curatorul expozitiei este criticul de arta Madalina Mirea.

"Bogdana Contras, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile si Eugen Iovan, pornesc in cautarile lor plastice de la scrierile autorului japonez Kazuo Ishiguro. Scriitorul a fost laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 2017 pentru ca „in romane cu mare putere emotionala, a dezvaluit abisul din spatele senzatiei noastre iluzorii de conectare la lume” (extras din motivatia juriului).

 

Aceasta este si tema centrala, in jurul careia se articuleaza demersurile plastice ale celor patru artisti: alienarea noastra, cea de toate zilele, zugravita, de fiecare in parte, cu maiestrie si rafinament. Parcursul expozitiei este generat de subtile treceri de la figurativ la abstract, in care detaliile relevante se asaza si se cer reciproc. Atmosfera este cea a unei linisti apasatoare, cea dinaintea, sau imediat urmatoare unui dezastru iminent. Smerita frunza de ginco biloba transcende timpul si spatiul, migreaza dintr-o compozitie in alta, martor al supravietuirii sufletelor noastre, mult incercate.

 

Bogdana Contras (n. 1977) opereaza, cu acest prilej, subtile decupaje compozitionale. Trunchiurile sale, fara radacini, nasc viziuni onirice, cu mare impact.

 

Cornelia Gherlan (n.1960) construieste ziduri inflorite, la granita dintre figurativ si abstract, idei puternic reflectate in imaginarul comun, de sorginte citadina.

 

Adriana Vasile (n. 1976) plonjeaza fara rest intr-un expresionism liric, cu fine accente ironice, prin contraste cromatice bine dozate, pe deplin asumate.

 

Eugen Iovan (n.1971) subliniaza revoltat fragilitatea omului sub vremi, cu compozitiile sale gestual expresioniste, in care accentele cromatice pointiliste clarifica lectura detaliilor.

 

Fiecare dintre cei patru poate fi considerat un artist al lumii trecatoare, zugravind amintirea palida a muntilor, purtand in adancul fiintei uriasul ingropat, adunand, la sfarsit, ramasitele zilei.

 

"Imagini ale lumii nevazute" este o expozitie de mare rafinament, ce intra in dialog cu subtilele acorduri ale Festivalului George Enescu in proximitatea ideatica si fizica pe care spatiul Galeriei Galateca o ofera acestui demers artistic bine articulat.” (Madalina Mirea, curatorul expozitiei)


Expozitia “Imagini ale lumii nevazute” face parte din Festivalul Strada Copiilor – Strada de C’Arte, cel mai mare festival cultural organizat in aer liber de catre Biblioteca Centrala Universitara Carol I, Fundatia Carol I, IMDD.


Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana ContrasCuvinte cheie
expozitia de pictura Imagini ale lumii nevazute la Galeria Galateca, Bogdana Contras, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile, Eugen Vasile Iovan, criticul de arta Madalina Mirea, scriitorul japonez Kazuo Ishiguro laureat al Premiului Nobel pentru literatura, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.