Jurnal Intim de Pallady la MNAR

Deschide videoclipul

Expozitia "Jurnal Intim" organizata la Muzeul National de Arta al Romaniei, face parte din seria de evenimente dedicate celebrarii a 150 de ani de la nasterea pictorului Theodor Pallady. Centrata in jurul frumusetii feminine si jurnalelor artistului, expozitia il aduce pe Pallady mai aproape de publicul contemporan.                

Expozitia "Jurnal Intim" poate fi vizitata in perioada 1 decembrie 2021 – 3 aprilie 2022, la parterul Galeriei Nationale. Curatorul expozitiei este Calin Stegerean, directorul general al MNAR.
Expozitia ilustreaza, prin prisma unor insemnari pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate in expozitie, reprezentarea corpului feminin in ipostaze intimiste. Este exclusiv un demers curatorial, al carui scop este acela de releva complexitatea operei palladiene, prin corelarea scrierilor si lucrarilor artistului.


Titlul expozitiei, „Jurnal intim”, este desprins dintr-o marturisire facuta de Pallady lui Nicolae Tonitza: 
„Pictura mea e jurnalul existentei cotidiene. Un jurnal intim, in care se desfasoara, fara menajamente pentru mine sau pentru altii, fara panas si morga – direct si rapid – pulsul vietii mele, cu variatiile lui fatale, de la un an la altul, de la un ceas la altul...”.


Tot prin prisma paginilor de jurnal, relatia sa de prietenie cu Henri Matisse este ilustrata cu lucrari ale artistului francez, inclusiv din seria „La Blouse Roumaine”.
Sensul expozitiei este, pe de o parte, acela de reconfigura un capitol important din creatia lui Theodor Pallady, ilustrat cu lucrari in cea mai mare parte neexpuse de la retrospectiva din anul 1971 si, pe de alta parte, de a releva pasiunea senzuala ca element generator al operei de arta.


Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana ContrasCuvinte cheie
Expozitia Jurnal Intim la Muzeul National de Arta al Romaniei, pictorul Theodor Pallady, Calin Stegerean directorul general al MNAR, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.