Maria Pop Timaru - Intoarcerea la esente

Deschide videoclipul
Spatiul de arta contemporana Aiurart (str. Lirei nr.21) din Bucuresti gazduieste in luna iunie expozitia MU-MA. Artista Maria Pop Timaru, in urma propriei experiente de maternitate, decide sa se intoarca la esente si radacini, la structuri fixe, primordiale.
In aceste lucrari este vorba despre arhetipuri si despre stadiile incipiente ale maternitatii si adoratiei. Adoratia (a se citi iubirea) devine factorul coagulant al apartenentei la “matca” primitoare, capabila de a mangaia si hrani si dupa intarcarea si indepartarea puilor. Perpetuarea iubirii devine, astfel, posibila, iar brutalitatea bestiala a cautarii independentei de la varsta frageda se armonizeaza cu alternativa usii deschise a reintoarcerii la sanul matern.

Sculptura si obiectele Mariei Pop Timaru sunt debordante in mai multe feluri. Prin subiectele majore, prin formele solar-ludice, dar inchegate si solide, prin materialele intens colorate si prin contrastul inedit intre clasicitatea mediteraneeana a anumitor figuri si contemporaneitatea materialelor folosite.

Ma-ma|Mu-ma, binom compus din patru silabe primordiale in formarea limbajului copiilor, face legatura intre particular si universal-valabil, in acest caz. Daca mama apartine unor anumiti copii, muma apartine tuturor celor care si-o revendica. Acest cuvant arhaic, folosit intentionat de artista, releva acele structuri arhetipale ale originarului despre care aminteam mai sus. Muma e vazuta ca sursa a iubirii si a fertilitatii, ca sursa a hranei nedivizate si a sanului mereu cald, ea devine un refugiu datator de siguranta si protectie. In cadrul unor structuri societale subiective, individualizate, muma este fundamentul pe care acestea sunt construite, e pamantul-baza. (Simona Vilau, mai 2013) Maria Pop Timaru (n. 1980) traieste si lucreaza la Bucuresti. Autoare de sculptura, ceramica si instalatie, artista activeaza de peste un deceniu si a participat in numeroase selectii expozitionale colective sau de grup.

Acest material va este oferit prin programul Catena pentru Arta.
Realizator Mihaela Moldoveanu


Cuvinte cheie
catena, farmacie, senso, sensotv, expozitie, galerie, Aiurart, muma, mama, Maria Pop Timaru, arhetip, Ana Blandiana, arta, artist, contemporan

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.