Statuia lui Traian de Vasile Gorduz

Deschide videoclipul
Care este povestea Statuii lui Traian, aflata pe treptele Muzeului National de Istorie a Romaniei, ne spune sotia autorului, sculptorita Silvia Radu. Traian de la Muzeul de Istorie. O lucrare numita de autorul ei, sculptorul Vasile Gorduz,  „Dorul dupa o victorie care, daca ar fi existat, ar fi insemnat nefiinta noastra“.

Ce se stie prea putin este ca Statuia lui Traian mai are doua variante aproape identice: una la Roma, in curtea Academiei di Romania, iar cealalta in Sevilla. Ambele lucrari au fost foarte bine primite, se pare ca doar in Romania mesajul sculptorului nu a fost deslusit.

Ideea initiala isi are originile la inceputul anilor ’80, cand Vasile Gorduz realizeaza “Junona”, care este o ingemanare a lupoaicei romane cu steagul dac, superba metafora referitoare la nasterea poporului roman. Aceasta lucrare poate fi vazuta in Galeria Rotenberg – Uzunov, aflata langa Ateneul Roman.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.Cuvinte cheie
Catena, farmacie, senso, sensotv, vasile gorduz, silvia radu, statuia lui traian, lupoaica, sculptura, academia di romania, sevilla, galeria rotenberg uzunov, ateneul roman

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.