Elena Murariu – Puterea viziunii

Deschide videoclipul
Anul Brancoveanu este sarbatorit in aceasta toamna la Palatul Mogosoaia prin impresionanta expozitie a artistei Elena Murariu intitulata Puterea viziunii, inchinata Sfintilor Brancoveni, Voievodului Constantin Brancoveanu si cei patru fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu si Matei, alaturi de sfetnicul voievodului, Ianache Vacarescu.

Expozitia Puterea viziunii a artistei Elena Murariu


Artista Elena Murariu este preocupata de Sfintii Brancoveni de peste 10 ani, realizand peste 200 de lucrari, icoane si caligrafii spirituale prezentate in ampla expozitie deschisa la Palatul Mogosoaia.
Suita acestor lucrari trebuie vazuta si ca un fapt de pomenire a Sfintilor Brancoveni. Ma alatur, peste veacuri, prin mijloacele mele de iconar, tuturor celor care inalta rugaciuni, aprind lumanari, pregatesc coliva, cioplesc cruci si aprind candele, marturiseste artista Elena Murariu.

Pasind prin expozitia Elenei Murariu descoperim ca fiecare sala din Palatul Mogosoaia are o alta atmosfera creata de artista. In unele sali este povestita istoria familiei Brancoveanu si ctitoriile sale, biserici si palate. In alta sala este prezentat momentul martiriului, unde capetele Sfintilor Brancoveni plutesc deasupra butucului insangerat. Iar in ultima sala traseul se incheie inaltator cu aceea hora a Sfintilor Brancoveni, alaturi de brazi si cruci.

Sfintii Brancoveni comemorati la Palatul Mogosoaia


Brancoveanu este pentru multi oameni, pentru multi intelectuali romani, un reper. Pentru mine, Brancoveanu este omul total si absolut al umanitatii romanesti, cu toate marile lumini si cu umbrele pe care le are aceasta umanitate romaneasca, declara Academicianul Razvan Theodorescu.

Expozitia de pictura Puterea viziunii a artistei Elena Murariu poate fi vizitata la Palatele Brancovenesti Mogosoaia pana pe 1 octombrie 2014.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras
Cuvinte cheie
Expozitia Puterea viziunii a artistei Elena Murariu la Palatele Brancovenesti Mogosoaia, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.