Centenarul pictorului George Stefanescu-Ramnic (1914–2007)

Deschide videoclipul

Anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea pictorului George Stefanescu-Ramnic (1914 – 2007) si cu aceasta ocazie Fundatia Pictor George Stefanescu a organizat o serie de evenimente pentru celebrarea artistului. La Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti s-a deschis expozitia Gradina Zburatorului care poate fi vizitata pana pe 15 decembrie 2014.

Expozitia artistului George Stefanescu-Ramnic la Muzeul Satului din Bucuresti

Expozitia Gradina Zburatorului, curatoriata de criticul de arta Aurelia Mocanu si de arhitectul Radu Stefanescu, fiul artistului, are o amploare considerabila aproximativ 100 de lucrari realizate in Romania si Germania, o retrospectiva impresionanta dezvaluind intreaga cariera a artistului.

De asemenea la Palatul Bancii Nationale, s-a lansat albumul monografic de pictura, grafica si scenografie Discreta frumusete – George Stefanescu-Ramnic (1914–2007).

La serata muzeala Nostalgia atelierului organizata in cadrul expozitiei au depanat amintiri despre pictor: fiul acestuia Radu Stefanescu, criticul de arta Aurelia Mocanu, directorul Institutului de Istoria Artei Adrian-Silvan Ionescu, pictorul Marin Gherasim si istoricul de arta Ruxandra Dreptu.

Iata ce remarca criticul de arta Dan Grigorescu in 1987, in prefata albumului pe care Editura Meridiane il dedica artistului: Identitatea stilistica a picturii lui George Stefanescu ar putea fi cautata prin raportare la un neoprimitivism al senzatiei, al emotiei si, deopotriva, al formularilor plastice. Este matca in care se intalnesc, pentru el, lectia intemeietorilor de modernitate (Gauguin, Van Gogh) si formulele vizuale de postbizantinism rusticizat, oferite de pictura taraneasca pe sticla.

Despre pictorul George Stefanescu-Ramnic (1914 – 2007)

Dupa o cariera de scenograf la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, artistul a evoluat, in discretia concentrata a atelierului bucurestean, spre libera abstractie cromatica. In anii ’30–’60, Stefanescu-Ramnic era afiliabil amprentei lui Darascu. Apoi, in Germania, dupa varsta de 75 de ani, cu o longevitate spectaculoasa, pictorul a marcat un salt stilistic pe care ne bucuram sa-l semnalam publicului si specialistilor. 

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.

Realizator: Bogdana ContrasCuvinte cheie
Centenarul pictorului George Stefanescu-Ramnic la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.