Daniela Fainis – Om al portelanului

Intrand in atelierul de la Cernica al artistei Daniela Fainis o multime de portrete din portelan de toate dimensiunile ne intampina, de la cele mai mici fapturi pana la cele mai mari masti agatate sus pe pereti. Par a fi niste personaje dintr-o lume fantastica, cu masti pe fata si flori in loc de par, dar de fapt sunt reprezentari ale omului contemporan care isi apara fragilitatea fiintei acoperind-o cu sute de foite.

Atelierul de portelan al Danielei Fainis

Alegand sa lucreze la inceputul carierei sale in fabrica de portelan de la Dorohoi, a ales de fapt sa urmeze drumul alb al portelanului, drum pe care a mers de-a lungul impresionantei sale cariere artistice.
Am luat materialul acesta si am vrut sa-l descifrez, sa-l stapanesc, sa-l domolesc si sa-i aflu toate secretele marturiseste artista Daniela Fainis.

Timp de 10 ani, artista a fost preocupata de tema Remember Dantesca, realizand sute de portete, imortalizand sute de stari si sentimente traite de fiecare dintre noi.

Padurea de portelan

Artista se remarca prin perseverenta cu care a incercat mereu sa realizeze lucrari cat mai mari si mai complexe. Astfel s-a nascut ansamblul de lucrari din portelan si metal intitulat Padurea de portelan, lucrari care au fost expuse in exterior pe pajistea verde a Gradinii Botanice din Bucuresti si in curtea Palatului Mogosoaia.
Despre aceasta serie de lucrari criticul de arta Pavel Susara spune:
Padure in padure, gradina in gradina, viata incorporata si tacuta in explozia de vitalitate din jur, maretie a mintii si a visului in anvelopa majestuoasa a fosnetului si a sevelor vegetale, acestea sint intruparile de portelan si de inox ale Danielei Fainis care, fie si pentru o clipa, se viseaza coloane, fantani, candelabre, jerbe de flacari si copaci de pe o alta planeta.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras