Alma Redlinger s-a stins

Alma Redlinger, o mare artista a culorii ale carei creatii au fost expuse deseori la Galeria Senso, s-a stins din viata. A pictat şi a desenat până aproape de sfârşitul vieţii cu fervoare şi bucurie, transformându-şi atelierul de creaţie într-un adevărat altar al artei.

4495 vizualizari

ALMA REDLINGER 

08.03.1924 - 01.02.2017

S-a stins o stea a picturii romanesti

“Seria neagra a marilor artisti care ne parasesc, rand pe rand, a mai adaugat un nume de referinta pentru arta romaneasca moderna si contemporana. Noaptea trecuta s-a stins, la varsta de 93 de ani, pictorita si graficiana Alma Redlinger. Prezenta activa, tonica, mereu la curent cu viata culturala, neingenuncheata pana la aceasta venerabila varsta, Alma Redlinger a pictat si a desenat pana aproape de sfarsitul vietii cu fervoare si bucurie, transformandu-si atelierul de creatie intr-un adevarat altar al artei. Creatia ei s-a impus de-a lungul vremii ca expresie personala si originala, dar si ca o punte intre marea scoala de pictura interbelica si pictura secolului XXI. Artista a iubit natura dar si-a indragit in egala masura universal intim al studioului de creatie, a excelat in tehnica uleiului pe panza dar si in grafica de sevalet. Ca genuri, natura statica, cu predilectie, dar si portretul ori peisajul i-au fost preocupari constante de-a lungul carierei. Investigand fiecare dintre aceste teme clasice cu viziunea artistului modern, artista a creat o opera de sinteza, originala si unica. 

Alma Redlinger s-a nascut pe 8 martie 1924, la Bucuresti, a urmat Academia Libera Guguianu intre anii 1940-1944, unde l-a avut profesor pe M.H. Maxy, a expus pentru prima oara in 1945, la Salonul oficial de toamna. A fost membra al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1951 si a Academia Italia delle Arti e delle Lavoro, din 1980. De-a lungul prodigioasei sale cariere, artista a deschis zeci de expozitii personale in Romania si peste granite, multe dintre ele chiar in ultimii ani, a participat la prestigoase salone nationale si internationale, a primit numeroase premii, printre care se cuvin mentionate: Premiul Ministerului Artelor in 1946, Premiul III la Festivalul Mondial al Tineretului in 1953, Medalia de Aur a Academiei Italia delle Arti e delle Lavoro in 1985, Premiul Marcel Iancu pentru arte plastice 2003-2004, acordat de Federatia Comunitatii Evreiesti din Romania. In 2004 i s-a decernat Ordinul Cultural in gradul de COMANDOR, categ. C Arte Plastice, iar in 2011, MS Regele Mihai i-a acordat Decoratia Nihil Sine Deo.

Alma Redlinger a participat pentru ultima data la un eveniment cultural in decembrie 2016, la Muzeul National de Arta al Romaniei, unde a avut loc simpozonul dedicat Scolii de Pictura a lui M.H. Maxy, unde artista le-a avut colege, intre altii, pe Eva Cerbu, Maria Constantin, Yvonne Hasan si Lelila Zuafu David. 

Alma Redlinger s-a bucurat intrega-i viata de o familie solidara si iubitoare, care i-a inteles menirea si i-a fost alaturi. Cel mai bine ii descrie demersul sotul si partenerul sau de o viata, Ladislau Redlinger, in aceste cuvinte, desprinse din prefata albumului Alma Redlinger – Grafica (Bucuresti – 2015), semnat de Ileana Redlinger si Daria Simion: In drumul ei spre Frumusete mai foloseste niste instrumente: Adevarul si Iubirea. Cand Ileana si Daria, fetele noastre, au inceput sa desfaca mapele cu desene din documentari, am simtit o mare bucurie sa revad tineretea noastra! Fiecare desen, acuarela, detaliu e o lume, un colt din tara noastra si fiecare arata adevarul lumii si iubirea pictoritei pentru ea.

Text de Luiza Barcan

 
Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins Alma Redlinger s-a stins

Cuvinte cheie
Expozitia de grafica si pictura Arborele Vietii de Alma Redlinger la Galeria Senso, farmacia Catena

ComentariiNumeComentariu