”Mai mult decat arta” – MANUELA BOTIS

Marti, 19 mai 2015, orele 19:00 are loc vernisajul expozitiei de arta decorativa Mai mult decat arta a artistei MANUELA BOTIS, eveniment care va fi gazduit de Muzeul de Arta din Cluj-Napoca (Piata Unirii nr. 30)

Organizatori sunt Consiliul Judetean Cluj, Muzeul de Arta Cluj-Napoca si Uniunea Artistilor Plastici din Romania – Filiala Cluj.

Vor prezenta Prof. Univ. Dr. Negoita Laptoiu si Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasa Kovacs, Directorul Muzeului de Arta Cluj-Napoca (MACN).
Un moment artistic va fi sustinut de Ansamblul vocal Diaconia din Parohia Tuturor Sfintilor – Cetatea Fetei, condus de Preot Decebal Gorea si Prof. Uliana Jurcan.

Expozitia Mai mult decat arta a artistei MANUELA BOTIS poate fi vizitata in perioada: 19 mai 2015 – 8 iunie 2015.

Acest eveniment gazduit in Salile Temporare ale Muzeului de Arta Cluj-Napoca (MACN), institutie de cultura aflata in subordinea administrativa a Consiliului Judetean Cluj este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta.

Despre MANUELA BOTIS

Incepand din 1992, artista este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania (U.A.P.) si a Retelei Textile Europene (E.T.N.), iar din anul 2008 este membra a organizatiei Olympic Fine Arts. Absolventa a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, clasa prof. univ. Vasile Crisan si conf. univ. Raveca Branzas, incepand din 1986 pana in prezent, Manuela Botis a participat la peste trei sute de expozitii de arta decorativa si pictura. A realizat expozitii internationale la Galeriile Tretiakov (Moscova – 1989), Muzeul de Arta din Lyon (1990), Frederickberg House (Copenhaga – 1996), Paris (a cincizecea expozitie a Federatiei Internationale Feminine, 2006), Beijing (a III – a editie a Bienalei Internationale de Arta – 2008), Galeria Thuilier (Expozitia de pictura romaneasca contemporana „Xenia si invitatele ei”, Paris-2011).

Dintre cele mai importante distinctii amintim Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania (2004), Medalia de onoare a orasului Paris (2007), Medalia de aur a expozitiei Olympic Fine Arts (Beijing, 2008) si Diploma de excelenta acordata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National pentru conservarea, sustinerea si promovarea patrimoniului national (2010).

Lucrarile Manuelei Botis se evidentiaza prin calitatea deosebita a limbajului plastic. Grafismul alert si elegant pune in valoare volumetriile si complexele raporturi decorative, care, impreuna, constituie surprinzatoare structuri vizuale aparent disimulate, insa deosebit de semnificative pentru compozitiile sale somptuoase.

Creatiile Manuelei Botis pun in evidenta un rafinament compozitional care se remarca prin armonii cromatice inrudite, dar si prin contraste insolite. Virtuozitatea plastica a artistei se exprima la nivelul tapiseriei prin expresii stilistice a caror retorica vizuala le confera atribute ale monumentalului.

Obiectele sale textile, realizate intr-o tehnica mixta, incorporeaza fiorul religios pe care-l ipostaziaza in numeroase variante. Expozitia deschisa la Muzeul de Arta Cluj-Napoca defineste ultimii cinci ani din creatia artistei Manuela Botis, in care sintetismul limbajului sau vizual traduce ritmurile vitale ale spiritului autohton si se conjuga cu incercarea de transformare a lor in semne purtatoare de semnificatii general umane. Prin simbolul crucii, lucrarile expuse trimit la sensurile sacrificiului suprem, evocat printr-o expresie artistica profund celebrativa datorita bogatiei sale cromatice si semantice.

Referinte critice:

Aici este mai mult decit arta. Este Liturghia Mosilor si Stramosilor nostri (Parintele Justin PARVU, Manastirea Petru Voda, 14 mai 2006).

Cu virtuti plastice si decorative deosebite, tapiseriile tinerei Manuela Botis, pline de caldura si vibratie, atrag atentia prin viziune, traducind labirintul de ate si noduri in imagini materiale si imaginile in poezie abstracta. Ele dau de gindit si dau de visat, au ritm si respira si asta se vede si in schitele pe care le-am avut citeva momente sub ochi, care pot deveni deopotriva tablouri sau inspirate tapiserii. De altfel, si unele si altele tot pe pereti se vor odihni, pina la urma, spre incintarea ochiului si bucuria sufletului. Caci Manuela Botis face arta dintr-o pornire fireasca spre frumos, gasindu-se pe sine inca de la inceput intr-un gratios echilibru dintre imaginatie si rigoare, in atit de intima tesatura de forme si culori pe care o implica singurul razboi pasnic – Razboiul de tesut al Penelopei. Pinza acesteia trebuie sa fi fost neaparat o tapiserie. (Marin Sorescu)

Dincolo de valoarea pur vizuala a lucrarilor, trebuie sa-i apreciem artistei si viziunea originala, tonica in incercarea de a asimila intr-o sinteza proprie specificul artei romanesti. (Ilie Calian)

Gratie, caldura, o voluptate a formelor si detaliului, placerea nemasurata de a darui. Semnificatiile expozitiei de tapiserie a artistei clujene Manuela Botis – flacara, sete de adinc, zdrentuiri de lumina, incremenirea, lumini si intuneric, toate conturate si demistificate in ritmuri care invaluie. Iata cum cerul se prabuseste asupra privitorului asemenea unei cascade, cu o bogatie de lumina ce pare ca vine, uneori, din toate directiile, topind contururi viguroase. Manuela Botis e o artista matura, stapina pe mijloacele limbajului plastic, duioasa sau grava, reconstituind viata in plinatatea ei. (Michaela Bocu)

Manuela Botis ne ofera imaginea unui univers in care sensurile si destinele se tes intre ele, se leaga si se desprind, se cauta si se gasesc, in care culorile se adauga unele altora, se oglindesc intr-o geometrie devenita spatiu de reculegere si se aduna intr-un curcubeu, anuntind zorii zilei a opta. (Radu Preda)

Acest tarim incarcat de puritate si dumnezeire, de fiorul si misterul inca nefacerii si al intrevederii ei, este intrupat plastic cu o buna stiinta a volumelor si echilibrarii spatiului, cu o excelenta armonizare a paletei coloristice, in care gama de ocruri si brunuri stabileste acordul de dominanta catre un pastelaj in deplina consonanta nu numai cu simbolistica propusa, ci si cu caldura discreta a materialului. (Horia Badescu)