Constantin Blendea si Gheorghe Iliescu Calinesti - Ritm si vibratie

Deschide videoclipul

Expozitia deschisa la Palatul Mogosoaia pune in dialog doi mari artisti romani: pictorul Constantin Blendea (1929 – 2012) si sculptorul Gheorghe Iliescu Calinesti (1932 – 2002). Intitulata Ritm si vibratie, expozitia vorbeste despre interferenta dintre muzica si artele plastice, si poate fi vizitata pana pe 13 octombrie 2015.

Ritm si vibratie, pictura si sculptura la Palatul Mogosoaia

Expozitia de la Palatul Mogosoaia constituie o selectie – in mod asumat limitata – operata in creatia ultimelor patru decenii a celor doi maestri, concentrandu-se asupra elementelor definitorii pentru constructia plastica si ideatica. Sunt reliefate pe parcursul expunerii temele care ii preocupa, in mod major, pe pictor si pe sculptor: sinteza formei plastice si echilibrul tonal, zborul, ca nazuinta eliberatoare a sinelui si ampla reverberatie provocata de pulsiunea fortelor concentrate sau, dimpotriva, dispersate, moduland cu tuse armonice ansamblul compozitiei.

Vis si constructie, echilibru fragil, atent balansat sau miscare tensionata piezis spre inaltimi, cromatica diafan-rece alternand cu mici bijuterii in tonuri arzatoare izbandesc luminoase victorii in compozitiile dominate de alb la Blendea, pe cand formelor de austera severitate semnate Iliescu – Calinesti in anii ´70 le succed siluetele pline de dinamism ale Pasarilor, Sfarlezelor, Semnelor de tot felul inflorind colorat sub razele soarelui ce brazdeaza vitalizant suprafetele.

Titlurile – poetice sau excesiv de neutre – evoca evadarea din contingent, indicand o concentrare aproape religioasa asupra subiectului plastic. Dezvoltata autonom fata de contextul ei social si istoric, aceasta arta serena ce tinteste direct fundamentul vizualitatii atinge, prin puternica si rafinata ei expresivitate, prin emotia epurata, asemenea muzicii, insusi adanc umanul. (Doina Mandru, curator expozitie)

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru arta.

Realizator: Bogdana Contras

 Cuvinte cheie
Expozitia de pictura si sculptura Ritm si vibratie a artistilor Constantin Blendea si Gheorghe Iliescu Calinesti la Palatul Mogosoaia, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.