Silvia Radu – Gradina cu ingeri

Deschide videoclipul
Artista Silvia Radu a deschis o noua expozitie intitulata “Gradina cu ingeri” la Galati, la Muzeul Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos. Expozitia poate fi vizitata in perioada 23 septembrie – 31 octombrie 2016.
O astfel de luminoasa marturie a eliberarii materiei de absenta formei perceptibile si convertirea acesteia la metamorfoza iconica ne arata energica, harnica si inspirata artista, profund crestina, Silvia Radu.

In realitate, orice initiativa si opera luminoase, purced din launtrul zacamantului divin, pe care-l numim teologic, fara ocolis, chipul lui Dumnezeu din om!

Din bogatia, niciodata indeajuns banuita a creatiei artistice, ca dar de la Dumnezeu si cale spre desavarsire umana si cosmica primim, continuu, marturii, mesaje si modele ale frumusetii de Dincolo, care au darul, de a reface, macar si partial lumini ale paradisului; in suflete, pe chipurile umane suranzand de bucuria launtrica, oglindita in cea antropica, din spatiile vitale, din locuinta, de pe strazi, din gradina, din paduri, de la munte, de la rauri, de pe imensa campie cu spice aurii de grau, ori de floarea soarelui ce se alinta, in jurul luminii, de la rasaritul pana la apusul sau!

Asemenea florii soarelui, Silvia Radu ne imbogateste cu sclipirile luminoase ascunse in sufletul ei, transmise in idei profunde si apoi transpuse in viul culorii pe sevalet, in carnea lemnului, a pietrii, ori a metalului, din care apoi ne reda, printr-o munca de Sisif, icoane, tablouri pastelate si figurile sculptate, dintre care o parte se ridica de la starea materiala la cea angelica.

Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos
 
La atingerea sacrului, o arta precum aceea a Silviei Radu se incarca de uimite fulgescente. Sa privim fara aporii si prejudecati dihotomice inventia artistilor, cand lupta lor – precum aceea nocturna a lui Iacob – infrunta viteaz, corp la corp, dificultatile; iar cerbica lor ajunge sa afirme, in fata Domnului, real, conditia deplina a umanului. (Dan Haulica, critic de arta)
 

Despre Palatul Episcopal de la Galati

 
Ca urmare a initiativei episcopului Partenie Clinceni, la finele secolului al XIX-lea s-a construit Palatul Episcopal din Galati. Acesta a fost inaugurat in anul 1901 si a fost vizitat in mai multe randuri de familia regala. Dupa o completa restaurare, incepand cu anul 2014, cladirea gazduieste Muzeul Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos. La inaugurarea Muzeului s-a sfintit capela din interiorul acestuia, avand hramul Intampinarea Domnului si Sfintii Martiri Brancoveni. Muzeul prezinta o colectie de peste 1000 de obiecte de patrimoniu.
 
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras


Cuvinte cheie
Expozitia de pictura si sculptura Gradina cu ingeri a artistei Silvia Radu la Galati, Muzeul Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.