Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti

32276 vizualizari

Deschide videoclipul

La Muzeul National de Arta al Romaniei s-a deschis o expozitie inedita - Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti. Aceasta prezinta peste nouazeci de pasteluri, acuarele si desene realizate de Stefan Luchian (1868-1916) de-a lungul vietii, in tehnici speciale precum acuarela pe panza sau pastel pe panza. Este o ocazie unica de a putea admira doar pentru cateva luni, lucrari foarte delicate si sensibile care sunt pastrate in depozit in conditii speciale de conservare, pentru a nu se deteriora.


Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti

Expozitia Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti este deschisa in perioada 19 mai - 23 septembrie 2018 si este organizata cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la nasterea marelui artist roman. Actuala expozitie este centrata pe opera grafica a artistului Stefan Luchian, demonstrand contributia sa la dezvoltarea graficii autohtone intr-o perioada de descoperire si definire a modernitatii romanesti.

 

Stefan Luchian a fost si a ramas cel mai mare maestru roman al pastelului, cel care a reusit sa imprime acestei tehnici o forta incredibila, creand, in tonalitati cromatice pline de vigoare, compozitii neegalate pana astazi in arta autohtona. Maniera sa de a specula efectele aplicarii pe hartie a pastelului este unica, depasind rapid limitele desenului clasic in creion sau carbune, in favoarea unei picturalitati intense si pline de spontaneitate. Luchian a intrevazut potentialul si modernitatea tehnicilor grafice, experimentand continuu. 

 

Format la clasa de pictura a lui Theodor Aman, se va desprinde rapid de influenta acestuia. Temperamental s-a simtit atras de impresionisti, de Edouard Manet mai ales, de modul in care acestia au folosit culoarea, sensibilitatea sa cromatica dezvoltandu-se progresiv, ca o necesitate stringenta de exprimare. Revenit in tara, spre anul 1900 se apropie de maniera Jugendstil, maniera preluata din atmosfera artei muncheneze, avand in vedere ca artistul a studiat aici timp de un an. (Elena Olariu, sefa sectiei de Arte Grafice, Documentare, si curator al expozitiei)


Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana ContrasCuvinte cheie
Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti, maniera Jugendstil, expozitie Stefan Luchian, acuarela pe panza, pastel pe panza, Programul Catena pentru Arta, expozitie pictura Stefan Luchian, 150 de ani de la nasterea Stefan Luchian

ComentariiNumeComentariuSunt de acord cu politica de confidentialitate
Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.