Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru

21857 vizualizariDeschide videoclipul

Venetia opulenta, extatica sau frenetica pana la decadenta, singulara in teatralitate, ludica prin excelenta, s-a invaluit intotdeauna in paradoxuri: s-a apropiat atat de mult de cultura dumnezeirii precum a stat aproape de pacat, de ispitele stralucitoare ale puterii si de avutie.


 Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru  Venetia lui Carlo Goldoni - Carnaval si Teatru

Mirifica in propria geografie si arhitectura urbanistica, Venetia s-a infiltrat in esenta mastilor cu identitati interschimbabile, fara insa a-si pierde identitatea. 

 

Republica Serenissima a jucat intotdeauna jocul fascinant si dominator al elitelor, precum s-a dedat misticii populare a contopirii cu traditia MASTII dezlantuite in veselia carnavalului stradal. 

 

Niciun oras din lume nu cunoaste bucuria galagioasa si placerea infruptarii teatrale asa cum o fac locuitorii din Veneto. 

 

Nu e de mirare ca toata gloria venetiana sta in titanii care au construit-o, in spectacolul artelor, al arhitecturii, al turismului, al omului simplu sau al micului negot de taraba. 

 

Nu e intamplator ca starea de carnaval, cu reverberatii pagane si justificari crestine, isi are sensul suprem in decorul splendid al lagunei. Si nu e intamplator faptul ca aici, Commedia dell’ arte si-a atins apogeul de expresie, revarsandu-se colorata, spumoasa si libera printre canale si gondole, devenind forma de divertisment social cea mai savuroasa si autocreatoare din Italia.

 

Nici nu e un miracol ca aici s-a nascut si a creat Carlo Goldoni, parintele si reformatorul teatrului comic italian din perioada de inflorire a iluminismului.

 

CARLO GOLDONI -  1707 – 1793

 

In perioada lui Goldoni, Republica Serenissima isi multumea, inca, locuitorii, cu o bunastare proverbiala. In oras, balurilor si carnavalurilor populare, li se alaturau nu mai putin de sapte teatre pentru reprezentatii profesioniste. Renasterea italiana, atat de bogat reprezentata in domeniul artelor plastice, se diversifica acum in plan muzical, literar si stiintific.
Receptiv la idealurile iluminate ale epocii sale, bun cunoscator al psihologiei umane, inspirandu-se din natura reala a constructiei omului, Carlo Goldoni este primul poet al vietii poporului, al vietii strazii. Creatiile sale populare, prin optica umanista care le-a generat, sunt simple dar nu simpliste. Caracterele si subiectele sale sunt imprumutate din lumea venetiana. Sensibilitatea, prospetimea pieselor sale de teatru se datoreaza unui optimism funciar specific locului si unei robusteti morale cu care Goldoni isi inzestreaza personajele.     
                                                       
De la Boccaccio incoace, nimeni in Italia n-a incercat sa corecteze vietile oamenilor cu un ras mai cristalin si mai rational decat al lui Goldoni. GEORGE CALINESCU 

 

Goldoni nu se departeaza de conventia teatrala si nici de personajele Commediei dell’arte. Arlechino, Colombina, Pantalone, Dottore, Brighella, Bisognoso... continua sa existe, dar ele primesc nume, caractere bogate si situatii variate. Accentuinad si diversificand individualitatile, dinamizand scenele si complicand intriga, Carlo Goldoni creaza adevarata reforma a comediei. Tot el este primul care aduce pe scena, cu vadita simpatie si buna cunoastere, pe cei de jos: basso popolo

 

Strigatele raspicate ale oamenilor care se bucura sau se sfadesc, certurile lor,  bruschetea, bonomia, veselia, manierele lor libere, totul este redat intr-un mod magistral. Autorul merita cele mai mari elogii pentru acest tablou de un realism profund.  JOHANN WOLFGANG VON GOETHE

 

Intr-un stil firesc si simplu, Goldoni pune oamenii sa-si pescuiasca  substanta in marea larga a naturii”, „ca sa nu ne indepartam de adevar”, dupa cum el insusi se explica.                      

 

Teatrul e aparenta de viata in care oamenii se regasesc transfigurati pe scena, cu uratul, dar mai ales, cu frumosul, cu zbuciumul si cu zborul spre inalt.

 

Lumea persoanjelor lui Goldoni este o piata imensa; oamenii vorbesc in dialect, cu rapiditate si cu gesturi ametitoare, in cel mai pur stil italian. Iar ritmul este debordant. In aceasta lume agitata, cu probleme cotidiene marunte, cu griji pentru relatii si pentru traiul de zi cu zi, isi fac loc toate categoriile sociale: de la nobilii marunti pana la marea burghezie, de la micii meseriasi, pescari si gondolieri pana la agricultorii de traditie. Este o lume in culori stralucitoare si pitoresti, animata de buna dispozitie si cumsecadenie generala, exact asa cum este si laguna venetiana pe care o reflecta atat de bine. Pentru ca fondul caracterului natiunii este veselia. 

 

Daca ajungeti la Venetia, popositi si la Casa memoriala Carlo Goldoni. Desi locul pare incastrat in secole de istorie, veti pluti intr-o atmosfera bogata si va veti incarca cu energia ludica vioaie de care aveti nevoie!  

 

Opera exuberanta, colorata, sanatos populara, plina de observatie, lipsita de fior metafizic, a lui Carlo Goldoni, este fidela caracterului natiunii, care este vesel.  GEORGE CALINESCU

 

OPERA LUI CARLO GOLDONI : 
GONDOLIERUL VENETIAN  
AMALASUNTA   
BELISARIO  
GRISELDA   
ROSMONDA    
SLUGA LA DOI STAPANI 
VADUVA ISTEATA   
CAFENEAUA   
METRESA HANULUI     
FEMEILE GELOASE 
HANGITA   
BADARANII  
ELIXIRUL     
CASA NOUA  
GALCEVILE DIN CHIOGGIA   
COMEDIANTII    
URSUZUL BINEFACATOR 
FATA CINSTITA 
MINCINOSUL     
MEMORII FOLOSITOARE ISTORIEI VIETII SALE SI A TEATRULUI SAU    
PATIMA VILEGIATURII   
FAMILIA ANTICARULUI     
BOLNAVA PREFACUTA  
EVANTAIUL    
FEMEILE TAFNOASE  
PIATETA 
DOI GEMENI VENETIENI     
FLECARELILE FEMEILOR  
INTOARCEREA DIN VILEGIATURA      
IMPOSTORUL   
PERIPETIILE VILEGIATURII     
FEMEIA CURIOASA    

 

SCENARIU SI REGIA :  CORINA VOICU

 

OPERATOR :  ALEX ANDRIES
                        CORINA VOICU

 

ASISTENTA TEHNICA:  IONEL STANCIU 

 

FOTO : CORINA VOICU 
             YOUTUBE

 

EDITOR IMAGINE: STANISLAV PESCU

 

REALIZATOR: CORINA VOICU 


ComentariiNumeComentariuSunt de acord cu politica de confidentialitate
Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.