Tiberiu Soare, Pentru ce mergem la opera

Nascut la Bucuresti in 1977, Tiberiu Soare este absolvent a doua dintre Facultatile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács si Petru Andriesei, precum si cea de interpretare muzicala – tuba – clasa conf. Univ. Ion Popescu.

S-a perfectionat apoi in cadrul Studiilor aprofundate – sectia dirijat orchestra cu Horia Andreescu si a urmat cursuri de maiestrie sustinute de dirijorii: Alain Paris si Adrian Sunshine. Preocupat permanent de imbogatirea cunostintelor muzicale, Tiberiu Soare, a participat si la cursul de compozitie predat de Dan Dediu la aceeasi Universitate.

Tanarul artist isi desfasoara activitatea muzicala ca dirijor din 1999, aparitiile sale in fata publicului obtinand, pe langa aplauze, aprecierea unanima a criticilor de specialitate si a colaboratorilor. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din Brasov, Craiova, Satu Mare, Ploiesti, Constanta, Bacau, Botosani, Orchestra de Camera Radio si Orchestra Nationala Radio.
In prezent este dirijor al Operei Nationale Bucuresti unde a debutat cu baletul Spargatorul de nuci de P.I. Ceaikovski in 2005.
In 2003 a obtinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul sau in cadrul proiectului Traviata-150.

In 2006 revista Actualitatea muzicala i-a decernat premiul pentru cea mai convingatoare prestatie a unui tanar interpret in urma activitatii sale din stagiunea precedenta. Tot in 2006 fundatia „Anonimul ” l-a desemnat ca reprezentant al domeniului muzical la sectiunea tineri artisti pentru finala marilor premii Prometeus.

Din ianuarie 2007 Tiberiu Soare este coordonatorul Studioului Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess” infiintat in cadrul Operei Nationale Bucuresti.
Programul cultural “Pentru ce mergem la Opera?”, initiat de Fundatia Calea Victoriei impreuna cu Tiberiu Soare si gazduit cu generozitate de ONB, isi propune sa initieze tinerii si publicul larg in frumusetea si complexitatea muzicii de opera, prin abordarea tematicii ei in cadrul unor conferinte-eveniment. Noutatea proiectului consta in abordarea tematicii muzicii de opera intr-o maniera interactiva si relaxata, ce permite apropierea publicului de un stil de muzica pe cat de spectaculos pe atat de greu accesibil pentru cei neinitiati.