Doina Levintza, Costumul de teatru – de la schita la miracol

Deschide videoclipul
Deschiderea celei de-a XXIV-a editii a Festivalului National de Teatru a coincis cu vernisajul expozitiei Doina Levintza, Costumul de teatru – de la schita la miracol. Expozitia poate fi vazuta in foaierul Salii Media a Teatrului National Bucuresti, pana pe data de 30 noiembrie.

50 de costume din spectacole memorabile


Doina Levintza a lucrat la peste o suta de spectacole in tara si strainatate, semnand scenografia. A creat decoruri si costume pentru 220 de emisiuni de televiziune, a organizat 65 de spectacole de moda.

Alegerea materialului expozitional a fost dificila. Doina Levintza, impreuna cu Irina Tapalaga, director de imagine al festivalului si curator al expozitiilor din FNT 2014 si impreuna cu Marina Constantinescu, directorul FNT, au facut posibila realizarea expozitiei. Ceea ce a fost mai greu, dincolo de criteriile de selectie, a fost sa gaseasca schitele, costumele, fotografiile din spectacolele care nu se mai joacă, in depozitele teatrelor.

Costumele din expozitie au aproape un simt tactil si sunt din spectacole celebre, precum Richard al II-lea, Richard al III-lea, Societatea de vanatoare, Ghilgames, Portretul lui Dorian Gray etc, semnate de mari regizori între care Andrei Serban, Mihai Maniutiu, Dragos Galgotiu, Dan Puric si, desigur, György Harag (din spectacolele caruia sunt folosite fotografii ale costumului).

De la schita, la imagine scenica


Parcursul  expozitiei spune aproape totul despre creatoare: cum incepe lucrul la un spectacol cu un regizor – de la schite, de la creion, de la niste linii si cum ajunge la lucrurile fabuloase pe care le vedem pe scena.

Cele aproximativ 50 de costume sunt puse pe niste manechine. Exista si accesorii care creeaza acea lume din spectacol.
 
Expozitia are doua spatii. Primul e cu desene, schite - e ca un inceput. Acolo e masa de lucru, cu lumini, cu esantioane, cu creioane si desene, cu fotografii pe pereti. Apoi, se deschide o cortina rosie pentru a permite accesul in al doilea spatiu, cel al costumelor. Si daca pana acolo nu ati simtit magia, printre costumele cusute de mana, cu sute de detalii incredibile, lumea magica a teatrului va va fermeca.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator Ema Nicola.Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.