Cristian Mungiu deschide Festivalul Filmelor de la Cannes

2209 vizualizariDeschide videoclipul

Les Films de Cannes la Bucuresti aduce zeci de filme in premiera absoluta in Romania, unele programate in prezenta cineastilor, actorilor si a membrilor echipelor de filmare, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective si alte evenimente speciale.


Cristian Mungiu deschide Festivalul Filmelor de la Cannes Cristian Mungiu deschide Festivalul Filmelor de la Cannes Cristian Mungiu deschide Festivalul Filmelor de la Cannes Cristian Mungiu deschide Festivalul Filmelor de la Cannes

Aproape 8.000 de bilete au fost cumparate in avans anul acesta de catre cinefilii dornici sa vada filmele premiate la Cannes. Festivalul s-a deschis cu proiectia filmului Toni Erdmann, in prezenta regizoarei Maren Ade. Comedia filmata aproape integral la Bucuresti a castigat Premiul criticii – FIPRESCI si va reprezenta Germania la Gala Premiilor Oscar 2017. Pe Maren Ade, cinefilii romani o vor putea intalni si la Everyone Else / Alle Anderen (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului si Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin. Un alt invitat special este actrita Mania Akbari prezenta la proiectiile filmelor lui Abbas Kiarostami, cineastul decedat in iulie la Paris. In sectiunea Tribut Abbas Kiarostami sunt proiectate cateva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: Close-Up (1990), Through the Olive Trees (1994), Le Goût de la cerise / Taste of Cherry (Palme d’Or, Cannes 1997) si Ten (2002), cu Mania Akbari in rolul principal.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat in 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Initiativa a generat un trend, festivalul extinzandu-se in 2014 si la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. Planuim sa ducem filmele peste tot in lume. Nu e atat de important pentru noi, cat este pentru filme, declara Thierry Frémaux pentru revista Variety. In sase ani, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale Bucurestilor, aducand numai in 2015 peste 15.000 de spectatori in sali; majoritatea filmelor au rulat cu casa inchisa, iar aproape jumatate din numarul total de bilete au fost cumparate inainte de inceperea festivalului. La cererea publicului, au fost organizate proiectii suplimentare, dupa incheierea lui. 

Editia a VII-a a Les Films de Cannes à Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti si Muzeul National de Arta al Romaniei. Este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti – ARCUB, in cadrul Programului cultural Bucuresti – Orasul in-vizibil 2016, Institutul Cultural Roman, Goethe Institut si Ambasada Finlandei.  http://filmedefestival.ro/2016/
 
Catena sustine Les Films de Cannes à Bucarest, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, 2016.

Realizatori: Mihaela Moldoveanu
                    Oana Georgescu

ComentariiNumeComentariuSunt de acord cu politica de confidentialitate
Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.