HOP 2013 - Maria Tanase

Deschide videoclipul
Maia Morgenstern, interpretand, jucand, cantand "Doda, doda..." , o binecunoscuta melodie a Mariei Tanase. E greu sa-ti dai seama ce face. E teatru sau muzica? Un lucru e sigur. E spectaculos!
HOP Costinesti 2013, sub bagheta lui Radu Afrim, o editie inedita. De colectie, am putea spune, sub semnul centenarului Maria Tanase. Omagiu unei voci legendare, unei femei care a dus viersul romanesc in lumea larga,  care a cantat, a haulit, a doinit, folosindu-se de o voce cum natia romaneasca nu mai cunoscuse pana la ea.

O femeie cu un chip de o frumusete clasica, de actrita, cu nimic mai prejos de divele hollywoodiene din acei ani, prezenta azi in mintile si sufletele tinerilor actori care s-au incumetat sa-i reinterpreteze cantecele. Singura artista care a valorificat cantul romanesc popular autentic, au declarat organizatorii.  Din dialogul intre trecut si prezent, intre actorii de azi si vocea Mariei Tanase, a rezultat un remix interesant si indraznet. O aventura muzicala. 'Hai iu iu nu hi you you' , este numele workshopului care a durat 4 zile, la Costinesti, sub bagheta  muzicianului Vlaicu Golcea.

Impresionata de acest exercitiu, Irina Ionescu de la ICR a gandit un proiect cu rezonanta internationala. Ea intentioneaza sa duca spectacolul final, desigur cu o parte dintre participanti, la Paris, la Sala Bizantina a  Palatului de Béhague (proprietate a statului roman in inima capitalei Frantei). Este nu numai o dovada de dragoste fata de o autentica artista, cat si un mijloc de a-i apropia pe tinerii actori de adevaratul folclor romanesc.

Urmariti-i pe tinerii actori, ascultati cum s-au apropiat ei de cantecele Mariei Tanase, cum sunt remixate, cum suna vocile lor, cum se misca ei pe scena. Si o sa vedeti ca s-au simtit foooooarte bine!

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.

Realizator
Mihaela Moldoveanu
Bogdana ContrasCuvinte cheie
Catena, farmacie, senso, sensotv, HOP, Maria Tanase, Maia Morgenstern, Radu Afrim, Vlaicu Golcea, actor, teatru, folclor, muzic?, Ada Milea, Dorina Chiriac, arta

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.