Crima si pedeapsa la puterea a treia

3053 vizualizari
This website is best viewed with Flash Player .
Spectacolul facut de Yuri Kordonsky la Teatrul Bulandra, Studio Space, propune o viziune inedita asupra personajului principal, jucat simultan de trei actori.


Un Raskolnikov ridicat la putere, intr-un decor minimalist


Decorul minimalist conceput de Tina Jones este menit parca sa puna in evidenta si mai mult personalitatea schizoida a personajului principal, intruchipat de trei actori cu o sensibilitate viguroasa, profunda, si cu mijloace de expresie bine stapanite. Cele trei voci ale personajului sunt Richard Bovnoczki, personificarea laturii rationale, sub care Raskolnikov se prezinta lumii din jur, Vlad Logigan, personificarea partii animalice, care indeamna la actiune si Marius Manole, care este vocea sensibilitatii si a constiintei. Cei trei sunt in permanenta pe scena, jucand de multe ori, intr-o simultaneitate perfecta. Fiecare din cele trei voci vine cu propria argumentatie, dar actioneaza ca o singura fiinta. Sciziunea se petrece atunci cand, dupa ce se confeseaza Soniei, exemplar jucata de Rodica Lazar, Raskolnikov se hotaraste sa se predea si sa-si marturiseasca crima. El renunta la ideea ca a facut un act de dreptate sociala si isi doreste sa se izbaveasca.

Regizor si dramaturg


Regizorul Yuri Kordonsky isi asuma sarcina riscanta de a dramatiza un roman celebru, complex, dens, si a-l aduce pe scena. Numarul personajelor este redus considerabil. In piesa mai apar Anchetatorul, Sonia si Aliona. Interesant este exercitiul pe care il face regizorul cu cele doua actrite, Rodica Lazar si Anca Andone, care joaca ambele roluri: la o reprezentatie Rodica Lazar joaca Sonia, la urmatoarea Aliona si invers. Astfel, traseul personajelor devine mai complex, incluzand in plan profund, atat ipostazele binelui, cat si ale raului si repetand, intr-un fel, experienta celor trei actori care joaca ipostazele complementare ale lui Raskolnikov. Marian Ralea joaca exceptional Anchetatorul, un barbat complex, pasionat de filozofie si origami, in care recunoastem, de asemenea, binele si raul.

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Ema Nicola.
Cuvinte cheie
crima si pedeapsa, teatru, teatrul bulandra, yuri kordonsky, marius manole, vlad logigan, richard bovnoczki, rodica lazar, anca andone, catena, senso tv

ComentariiNumeComentariuSunt de acord cu politica de confidentialitate
Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.