Ion Caramitru, Aniversare

Deschide videoclipul
Sensotv continua seria aniversarilor personalitatilor culturale contemporane care ne-au imbogatit si ne infrumuseteaza inca existenta.
Pe 9 martie, actorul de origine aromana, Ion Caramitru, implineste 74 de ani.
Cu o cariera de peste 50 de ani in lumea filmului si a teatrului , personalitate marcanta a societatii romanesti in ultimii  25 de ani, Ion Caramitru e inca extrem de activ, energic, pasionat de arta sa si implicat  in proiecte de anvergura care lasa urme adanci in cultura romaneasca. Daca e sa amintim numai indirjirea cu care se lupta pentru pastrarea Teatrului National din Bucuresti (pe care il conduce) in topul  celor mai bune din tara, proiectul  UNITER,  alte festivaluri de teatru...si nu in ultimul rand, am putea spune proiectul Eminescu. 

Ca spectator, imi e  greu sa vorbesc despre un om pe care, necunscandu-l indeaproape, imi pare ca pastreaza pentru sine, neintinata, propria lume  interioara. Un om al carui discurs public imi pare academic, distins, rareori sau deloc presarat cu efuziuni sentimentale. Aparentele dispar insa  atunci cand e pe scena. E un cu totul altul cand recita Eminescu. Sau cand canta. Daca nu l-ati vazut, cautati-l. O sa simtiti mai multe bucurii de-oadata.  Una, ca sunteti in preajma unui  actor tot mai bun odata cu trecerea anilor. Alta, ca omul acesta recita Eminescu cu o forta, o pasiune si o intelegere pe care nu stiu daca marele poet le visa, dar probabil ca le simtea in universul sau.

Alta bucurie e atunci cand canta. Ei bine, da, Ion Caramitru canta acompaniat de Johnny Raducanu, in spectacolul Dialoguri si fantezii in jazz.  Poate seriozitatea cu care isi investeste rolurile sociale, de fost Ministru al Culturii, de Director al TNB, de amfitrion al Galei UNITER, de personalitate distinsa cu decoratia regala Nihil Sine Deo, va poate induce senzatia ca acest tip de barbat de stat, cerebral, tenace, cu o personalitate atat de puternica , prefera ca actor numai roluri serioase, pe acelea poate in care exprimarea sentimentelor  se face  la o scara mai mica. Poate e asa, poate nu e asa. Mie imi pare ca in spectacolele din ultimii ani indeosebi... inspiratul dialog muzical cu minunatul Johnny Raducanu, ca si in trio-ul actual din Caramitru, Malaele, cate-n luna si in stele...impreuna cu Adrian Naidin, un muzician inspirat si talentat...ei bine, in aceste spectacole , Ion Caramitru  e transformat . Ca si cum personalitatea sa  artistica, prea mare pentru a ramane incorsetata de rolul de manager, simte nevoia sa se exprime. Si cand urca pe scena, erupe...Si erupe magnific. Ca un fluture care iese brusc dintr-o omida. .. Poate nu ma credeti.

Sau poate il veti urmari pe actorul Ion  Caramitru intr-un recital si va va convinge. Sau poate nu. Oricum, el ramane una din marile personalitati ale timpului nostru, extrem de prezent in viata noastra sociala, in memoria noastra inca si a parintilor nostri, o personalitate de factura renascentista, genul ce-si investeste toata puterea si cunoasterea in a fi om si nu un oarecare, unul din aceia carora nu le e teama de viata, stiind ca daca se vor lasa de bunavoie alchimizati, vor avea numai de castigat.

Acest material va este oferit prin programul Catena pentru Arta
Realizator Mihaela Moldoveanu


Cuvinte cheie
Ion Caramitru, director TNB, UNITER, decoratia Nihil Sine Deo, Mihai Eminescu, Caramitru, Malaele, cate-n luna si in stele, Adrian Naidin, Socrate

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.