Anonimul Venetian

Din 29 mai 2014, de la ora 20.00, in Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti, doi indragiti si experimentati actori ai teatrului, Ilinca Goia si Ioan Andrei Ionescu va dau intalnire cu o tulburatoare poveste de dragoste, „Anonimul Venetian” (Anonimo veneziano) de Giuseppe Berto.

Spectacolul s-a nascut din dorinta celor doi interpreti de a se confrunta cu partituri dramatice generoase si s-a implinit sub auspiciile Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala «Ion Sava».

O autentica provocare artistica si o subtila etalare de valente actoricesti, un „exercitiu cu vedere la public” indrumat, cu mana de maestru, de Ion Caramitru, coordonatorul proiectului. „Miza acestui exercitiu este foarte mare, ea presupune o dorinta si o disponibilitate din partea actorului de a se intoarce la propriile sale mijloace, de a patrunde un text in adancime, de a renunta la expresiile cele mai la indemana, de a-si constientiza cliseele si, de ce nu, de a si le depasi» crede Ion Caramitru. Spectacolul de fata continua seria proiectelor initiate de Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala «Ion Sava», un spatiu deschis ideilor si incercarilor, procesului creativ in primul rand”.

Devenita celebra datorita marelui ecran, povestea de iubire imaginata de Giuseppe Berto (1914-1978), cunoscut romancier, dramaturg, scenarist si jurnalist italian, s-a bucurat de un succes fulminant. Publicata in 1970, ecranizata, tot atunci, si incununată cu doua premii David di Donatello, povestea a facut inconjurul lumii si datorita traducerii in engleza, realizate de Valery Southorn, in 1973.

„Anonimul Venetian” este o scurta si ultima intalnire intre doi oameni care au cunoscut, de tineri, marea dragoste unul in bratele celuilalt si pe care viata, cu meandrele ei imprevizibile, i-a separat. Se regasesc pentru o zi. O traiesc cu intensitatea unei vieti intregi. Doua firi patimase, imprevizibile, prinse intr-o iubire ca-n filme si un final mai presus de o … moarte la Venetia; pe ei nimic nu-i poate desparti, dincolo de toate despartirile…
Contribuie la atmosfera spectacolului si scenografia Florilenei Popescu Farcasanu si ilustratia muzicala semnata de Vasile Manta.