Corul National Madrigal, la cel de-al 55-lea turneu de Craciun

Aproape 5.000 de spectatori au intampinat sarbatorile de iarna prin bucuria si caldura colindelor interpretate de membrii Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”. Pe 21 decembrie s-a incheiat la Ploiesti seria de concerte extraordinare care au avut loc in perioada 8 – 20 decembrie, cele 11 concerte fiind sustinute in: Bucuresti, Targu Mures, Slatina, Brasov, Cluj si Ploiesti. Ca in fiecare an, biletele pentru traditionalul turneu national de Craciun au fost epuizate rapid, in aproape toate orasele fiind necesara dublarea concertelor sau realizarea de repetitii cu public.

„De 55 de ani, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” aduce spiritul Craciunului in Romania. Anul acesta, 6 orase s-au bucurat de concertele vestitului ansamblu si aproape 5.000 de spectatori au aplaudat superbele creatii muzicale dedicate Craciunului. Aceasta sarbatoare inseamna sa fim impreuna, sa cantam impreuna si tocmai din acest motiv, alaturi de Corul Madrigal au fost prezenti peste 1.500 de copii din Programul National Cantus Mundi, care au adus vestea nasterii Domnului alaturi de mentorii lor si au primit ropote de aplauze.” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin.

Turneul national de Craciun a debutat cu patru concerte consecutive in Bucuresti, la Sala Mica a Palatului. Evenimentele muzicale din 10 si 11 decembrie au fost introduse ulterior, la cererea publicului, dupa ce biletele pentru concertele din 8 si 9 decembrie au fost epuizate. Pe 12 decembrie a avut loc concertul din Targu Mures, care a umplut pana la refuz sala din Palatul Culturii. Turneul a continuat, pe 14 decembrie, cu un eveniment sustinut la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, sub coordonarea lui Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului Madrigal. Pe 15 si 16 decembrie, ansamblul coral a concertat la Filarmonica din Brasov, iar in 18 decembrie indragitul ansamblu coral a ajuns in Cluj, unde, datorita numarului mare de cereri din partea publicului, au fost puse in vanzare bilete si la repetitia generala desfasurata inainte de spectacol. Turneul se incheie in aceasta seara cu un concert in Ploiesti, la Casa de Cultura a Sindicatelor.

In fiecare oras, publicul a avut parte de o surpriza muzicala, ultimele 3 colinde din repertoriul emotionant al Corului Madrigal fiind interpretate alaturi de sute de copii din reteaua Cantus Mundi. Aproape 50 de coruri care fac parte din Programul National Cantus Mundi au avut ocazia sa aduca in sufletul publicului caldura si emotia sfintei sarbatori de Craciun, alaturi de mentoriii lor, membrii Corului Madrigal.

„Ca in fiecare an, avem bucuria imensa de a impartasi emotia Craciunului cu publicul nostru. Cum s-a intamplat si ultimii ani, si de data aceasta am avut alaturi sute de copii din Programul National Cantus Mundi. Toate corurile au fost foarte bine pregatite si pentru acest lucru vreau sa multumesc tuturor dirijorilor care tot anul, nu doar de Craciun, se ocupa de finisarea sonoritatii. A fost o energie fantastica sa cantam impreuna cu toti acesti copii, sa transmitem aceasta emotie frumoasa de care fiecare dintre noi are nevoie, mai ales in preajma sfintelor sarbatori de Craciun.” – a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.

In 2018, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a aniversat 55 de ani de existenta neintrerupta, iar membrii renumitului ansamblu coral au tinut sa marcheze acest moment important prin mai multe evenimente. In februarie, in cadrul concertului aniversar, a avut loc lansarea unei emisiuni speciale de marci postale dedicata maestrului Marin Constantin, fondatorul Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”. In aprilie, Madrigalul a sustinut un concert la British Museum din Londra, in cadrul Festivalului „Europe and the world”, avand prilejul de a canta in premiera in emblematica Sala Rotonda de Lectura, inchisa de obicei pentru public. Noiembrie a fost luna in care Corul Madrigal a inaugurat concertistic programul cultural al Sezonului Romania-Franta 2019 printr-o serie de concerte in Paris, Lyon si Bordeaux, urmate de un concert la Geneva. Cea mai insemnata realizare continua sa fie evolutia

Programului National Cantus Mundi, care in prezent reuneste peste 1.000 de coruri din toata tara, fiind implicat in toate programele si proiectele corale de la nivel national.
Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este unul dintre etaloanele mondial ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. In noiembrie 2016, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate. Anul acesta, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a implinit 55 de ani de activitate neintrerupta, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.
Programul National Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare sociala prin muzica din Romania, initiat de reputatul dirijor Ion Marin si derulat cu sprijinul membrilor Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”. Dupa 7 ani de activitate, Programul National Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.000 de coruri. 40.000 de copii, alaturi de dirijorii lor, participa la promovarea cantului coral pe intreg cuprinsul tarii, depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atat de necesare pentru revitalizarea societatii noastre.