Horia Damian. Opere din muzeele si colectiile romanesti, 1930-1946

Aproape 200 de picturi si desene din perioada de inceput a pictorului Horia Damian, opere in cea mai mare parte total necunoscute publicului si specialistilor, sunt expuse la Palatul Mogosoaia pana la 13 octombrie 2009.

Horia Damian (nascut in 1922), unul dintre cei mai importanti artisti romani din diaspora, s-a afirmat inca de la prima sa expozitie, Bucuresti 1942, cind fost achizitionat de marele colectionar Zambaccian.

Studiaza la Paris cu o bursa de stat, lucrind cu Fernand Léger si André Lhote si se stabileste in Franta. Dupa participarea la Bienala de la Venetia in 1952, pentru Horia Damian incepe o importanta cariera expozitionala internationala.
Prezenta sa, in vara lui 1968, ca artist francez in cea mai importanta expozitie de arta abstracta deschisa la Bucuresti, marca o definitiva recunoastere a personalitatii sale artistice. Architect ca formatie, pictor, desenator si sculptor ca expresie, Horia Damian este un artist vizionar care abordeaza cateva simboluri (elementul arhitectonic, universul, omul) dintr-o perspectiva ce transgreseaza istoria in mit.

Radu Varia, curator vreme de mai multe decenii al lui Horia Damian, a intreprins un studiu monografic aprofundat, recuperand intr-un volum de exceptie opera timpurie risipita in colectii private si muzeale din Romania si reunindu-le acum, pentru prima oara, intr-o expozitie, la Palatul Mogosoaia.