Aurul si argintul antic al Romaniei – expozitie eveniment

Spectaculoasa expozitie Aurul si argintul antic al Romaniei, care reuneste 1.003 piese unice, podoabe preţioase ale dacilor si romanilor, poate fi vizitata la Muzeul National de Istorie a Romaniei pana 30 martie 2014.

Evenimentul prezinta atat povesti despre tehnicile de lucru in metale pretioase, cat si povesti legate de descoperirea unora dintre aceste podoabe, lucrate din aur si argint, descoperite pe teritoriul Romaniei din Neo-Eneolitic pana in Antichitatea Tarzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch).
La initiativa expozitionala a MNIR s-au alaturat 31 de muzee din tara, astfel avem unica ocazie sa vedem reunite intr-o singura expozitie obiecte de podoaba, vase, monede, coifuri din tezaurul Romaniei.

In aceasta expozitie putem admira bratarile dacice de aur descoperite in zona cetatii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Agighiol, Daeni, Tauteni etc. şi piese din celebrul tezaur de la Pietroasa. Multe dintre aceste tezaure si morminte au fost descoperite absolut intamplator si au o deosebita valoare istorica si artistica.

Directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) Ernest Oberlander Tarnoveanu a declarat la vernisajul expozitiei Aurul si argintul antic al Romaniei ca probabil un eveniment de asemenea amploare nu va mai avea loc in urmatorii 30 de ani.

Expozitia este deschisa in perioada 19 decembrie 2013 – 30 martie 2014, la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.

Realizator: Bogdana Contras