Lansare carte Zenobia, Regina Palmyrei de Mircea Deac, la Galeria Senso

Lansarea cartii Zenobia, Regina Palmyrei: Roman de calatorii in Siria Antica scrisa de regretatul Mircea Deac a fost nu doar primul si cel mai asteptat eveniment organizat la Galeria Senso, ci si o premiera: lansarea unei carti de exceptie. Volumul apartine celui supranumit Patriarhul cuvintelor despre arta si ramas pana la final Decanul de varsta al criticilor si istoricilor de arta. Pe 6 februarie - ziua lansarii s-a implinit un an de la trecerea sa in nefiinta.

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, iar tiparirea cartii s-a datorat Fundatiei Fildas Art, presedinte Anca Vlad.

In numele lui… Mircea Deac

La acest eveniment, au fost prezente personalitati ale vietii cultural-artistice, membrii familiei – Livia Deac, arh. Radu Deaca (autorul ilustratiilor cartii), Dr. Mircea Valeriu Deaca (profesor de teoria si analiza filmului la CESI – Centrul de Excelenta in Stiintele Imaginii, Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti), numerosi artisti plastici (Corneliu Vasilescu, Tudor Balasa, Mihail Gavril – autorul portretului de pe coperta 4 a cartii), scriitori si poeti (Eugen Blaga, Doina Barca, Emil Lungeanu, Rodica Elena Lupu, Florin Grigoriu), diplomati, arhitecti, designeri, Jawdat Ali (Minister Plenipotentiary – Ambasada Rep. Arabe Siriene in Romania), Academician Victor Craciun, Mihai Nagy (Vicepresedinte ICR), Benone Neagoe, Presedintele Uniunii Ziaristilor din Romania, Rodica Xenia Constantin (presedinta Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania), Marilena Stoian (Presedinte ANTREC), Cornelia Rotaru (Presedinte ADAF Romania), s.a.

Printre cei care au tinut sa vorbeasca despre personalitatea, creatia, cariera, dar si despre Omul Mircea Deac, s-au numarat Livia Deac, arh. Radu Deaca, Dr. Mihaela Varga (istoric de arta, editor la editura Maiko unde a fost publicata cartea), Prof. Adrian Mihalache (eseist, cronicar teatral, redactor Lettre Internationale – ICR), Prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter (Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti), Ana Maria Negoita (istoric de arta, specialist in cultura islamica), Ioana Ciocan (curator independent, Director Art Safari), Dr. Marius Tita (critic de arta), Silviu Covaci (artist fotograf), al carui mama ii dactilografia in anii ‘50 – ’80 lui Mircea Deac manuscrisele si care i-a fost ca un fiu.

A fost un eveniment remarcabil dedicat in exclusivitate creatiei Maestrului Deac, dar si cartii atat de frumoase aparute la editura Maiko la care acesta a lansat in 2014, inainte de a muri, cartea Tartar, ultimul zeu .

Zenobia, Regina Palmyrei: Roman de calatorii in Siria Antica este unul dintre cele doua romane ramase nepublicate din timpul vietii (celalalt se intituleaza Concursul) si il are ca erou principal pe profesorul de Istoria Artei, Traian Manea care este de fapt, autorul. Mircea Deac a avut sansa sa cunoasca si sa admire vestigiile istorice si comorile Siriei in anii ’80.

Lansarea acestei carti este prima manifestare a anului 2016 din seria evenimentelor cultural-artistice gazduite de Galeria Senso. Pana pe 25 februarie 2016 iubitorii de arta mai pot admira expozitia colectiva de Arta Decorativa cu lucrarile artistilor Arina Ailincai, Dan Bancila, Anca Boeriu, Cristina Bolborea, Manuela Botis, Sandei Bucur, Lucian Butucariu, Danielei Fainis, Costel Iacob, Nicolae Moldovan, Cela Neamtu, Anielei Ovadiuc, Dionisie Popa, Dumitru Traian Tili si Mihai Topescu.

Realizator: Oana Georgescu