Dinu Campeanu – Sculptura, un proces miraculos

In luna noiembrie 2016, la Galeria Senso, vom putea admira o serie de sculpturi in lemn, piatra si bronz, realizate de artistul Dinu Campeanu. Formele pline de simboluri amintesc de universul traditional romanesc si de valorile ancestrale. Artistul sculpteaza cu mare daruire si opere monumentale, care sunt expuse in spatii publice din toata lumea.
Nascut in luna de Faurar a lui 1946, copilarit fie la Josenii secuiesti, fie la poale de Bucovina, acum, la patru decenii de atelier bucurestean, ii simt sculptorului Dinu Campeanu radacinile rurale care implinesc cresterea de forme. Face parte din specia, tot mai rara, a creatorilor inca locuiti de buna-cuviinta a facerii-cu-miez din materiale natural nobile. Exista un punct de echilibru formal datorat stilisticii lemnului.

Viguros, dar nu monolitic, ci jucat in ritm de moduli centripeti, inventiv pe cateva familii de forme cu talc arhaizant, Dinu Campeanu are o eleganta sinusoida de rezolvare a principiilor de degrosare a materiei. Recognoscibil ca marca sculptorica, prefera, cel mai frecvent, convexitatea, forma-fruct turgescenta si conglomeratul ca de rod-ciorchine. Boabe-bosaje, crestaturi-carelaje, asize-retea anima volumele ca dupa un tratament de bucearda uriasa. E un atac de cioplire care face fagure – figurat si de sens. Ca manifest de marcare litica, a sculptat stele monumentale cvasicilindrice, un soi de stiulete-stup, in Turingia / 1997, Stiria / 1998, Caldas-ul lusitan / 2000 sau Pitesti / 2001. In variante mici din lemn patinat, stupii (tumuli globulari pe socluri cu trei ori patru picioare) capata numele stravechi de stiubeie. Pot figura, prin transgresii firesti, Rodul, Cosnita, Cuibul sau Piatra de hotar. Acum un deceniu, Capita de la Bogati-Arges ajunge sa fie o zidire conica, un asamblaj modular din sferturi de trunchiuri pentru soba. (Aurelia Mocanu, critic de arta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras