Alexandru Pasat

"Ca artist, nutresc convingerea ca omul nu a inceput prin a inventa forme, ci mai degraba prin a le sintetiza si evoca, prin a si le fixa mental intr-o forma oarecum ideografica, dandu-i acesteia din urma diferite functii, sacre si artistice."

Alexandru Pasat este lector la catedra de sculptura a Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, A expus in evenimente colective sau personale in Polonia, Italia, Germania, ca si in tara.

Este dublu laureat al Bienalei Internationale de Sculptura Dantesca din Ravena, Italia (1988 – Medalia de Aur pentru participarea Romaniei; 1985 – Premiul II) si decorat cu Ordinul Meritul Cultural clasa I.

Lucrarile sale se regasesc in numeroase colectii de stat si particulare din Romania, Germania, Italia, Franta, Norvegia, Ungaria, Japonia si S.U.A.

Lucrarile lui nu impresioneaza prin volume extraordinare sau prin masivitate. Este un tip de interventie asupra materialului ce tine de o viziune epurata asupra expresivitatii obiectului. In discursul sau plastic putem vorbi despre o „convietuire” cu materialitatea, o tatonare reciproca, ce s-a produs in timp.

Ceea ce face Alexandru Pasat sta sub semnul innobilarii celor doua materiale cu care lucreaza, lemnul si metalul, aducandu-le la o expresie in care vointa omului a invatat sa le supuna, fara insa a neglija datele lor intrinseci. Creatia lui Alexandru Pasat sta sub semnul esentei si, nu in ultimul rand, putem vorbi despre o estetica a obiectului, despre un design propriu ce o particularizeaza in plastica romaneasca contemporana.