MNAR – colectia de tablouri permanente (II)

Generatia de artisti romani de la 1848 este considerata generatia de sacrificiu din pictura romaneasca. Ion Negulici, Constantin Daniel Rosenthal, Barbu Iscovescu, Ioan Constande, Petre Mateescu, Dimitrie Papazoru si Carl Isler sunt cele mai reprezentative nume ale acestei generatii. Arta lor are influente romantice, si este vadit influentata de arta franceza. Dincolo de artisti, acesti oameni au luptat in Revolutia de la 1848 pentru drepturile romanilor.

In secolul XIX vedem aparitia unei arte profane unde pictura si sculptura s-au disociat de arhitectura, pictura murala cedand locul picturii pe sevalet.

Arta romaneasca se europenizeaza. Primele picturi cu subiecte profane romanesti se fac vizibile prin portretele persoanelor cu “vaza, cu stare”, ale celor bogati, personaje importante ale timpului.

Succesorii lor, care au participat la Revolutia din 1848, au asumat prin operele lor propaganda in favoarea ideilor liberale, precum Negulici si C.D.Rosenthal.

C.D. Rosenthal s-a nascut la Budapesta in 1820 intr-o familie cu obarsii romanesti si evreiesti. Ca multi artisti ai vremii urmeaza cursuri de specializare in occident, in cazul de fata la Viena, unde absolva Academia de Belle Arte.

Multe dintre picturile sale infatiseaza portretele unor oameni ilustri contemporani cu autorul.

C.D. Rosenthal picteaza intr-o maniera clasica realista, cu accentele contrastului clar obscur. Ramane in memoria noastra ca unul dintre primii artisti romani, in perioada cand la noi se iveau zorii unei scoli de pictura, si ca un brav luptator pentru cauza nationala.