Umbre si lumini in pictura franceza III

Muzeul National de Arta al Romaniei - expozitie retrospectiva: Charles-Joseph Natoire, Louis David, Auguste Ingres, Francois-Marius Granet.

Charles-Joseph Natoire (1700 – 1777)

Si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la Paris, primind numeroase comenzi importante de la regele Ludovic XV, precum si din partea unor aristocrati si colectionari.
Din 1751, cand avea sa accepte postul de director la Academia Franceza din Roma, isi dedica timpul cursurilor, renuntand aproape de tot la pictura.
Avea sa devina un profesor foarte apreciat si influent.

Louis David (1748 – 1825)

Louis David este cunoscut in istoria artei ca un revolutionar darz, autorul unor panze severe, de o rigiditate spontana.
Pictura, asa cum o intelege David, are un scop precis, devenind unul din mijloacele eficace in vederea unei educatii cetatenesti.

Pentru a-si impune punctul de vedere, el lupta vitejeste, cu o pasiune neinfranta, dar adesea nedreapta, dar si cu un talent in meseria sa care impunea respect pana si adversarilor.

David este si un minunat animator. El se pricepe sa stranga in jurul sau energii tinere, pe cei mai talentati artisti pe care-i produce Franta in aceasta vreme, pe care ii supune unei discipline de fier.

Jacques-Louis David – care i-a avut ca elevi, printre altii, pe Ingres si Girodet – a fost un portretist de marca, pastrand in tablourile sale memoria figurilor importante ale Frantei sfarsitului de secol XVIII.

Auguste Ingres 29 (1780 – 1867)

Jean Auguste Dominique Ingres a fost un pictor francez neoclasic.
Desi Ingres se incadra el insusi in traditia pictorilor istorici, precum Nicolas Poussin si Jacques-Louis David, spre sfarsitul vietii sale, recunoasterea sa generala a venit din aprecierea remarcabilelor sale portrete, atat desenate, cat si pictate.

Prin portretele si nudurile pe care le-a realizat, a prezentat o opozitie puternica fata de romantismul lui Delacroix si a cercului de prieteni ai acestuia.
Diferentele de opinie ale artistului sunt transpuse in lucrarile sale prin deformari anatomice si o senzualitate a liniei care nu sunt realizate intr-un mod clasic, auster. I-a influentat foarte puternic pe Degas, Picasso si Matisse.

Francois-Marius Granet (1775 – 1849)

Pictor si sculptor francez.
In 1793 Granet a luat parte la asediul de la Toulon, unde l-a intalnit pe Bonaparte si a realizat o serie de schite si desene.
Trei ani mai tarziu ajungea pentru prima data la Paris, unde a vizitat in repetate randuri Muzeul Louvre, realizand copii dupa lucrarile maestrilor olandezi si flamanzi.
Tablourile sale atrageau prin atentia acordata detaliului, atmosfera dramatica, stapanirea desavarsita a formelor arhitecturale.
A pictat numeroase peisaje in ulei si acuarela, inspirate de locurile vizitate in Franta si Italia, iar formele simplificate si subtilele jocuri de lumina prefigureaza arta lui Corot.