Umbre si lumini in pictura franceza IV

Muzeul National de Arta al Romaniei - expozitie retrospectiva: Eugene Delacroix, Gustave Courbet, Theodule Ribot, Fleury-Francois Richard, Leon Benouville.

Eugene Delacroix (1798 – 1863)

“Iti trebuie o mare cutezanta ca sa indraznesti sa fii tu insuti”.

Eugène Delacroix este unul dintre marii pictori romantici, un artist care s-a “luptat” cu politica Frantei revolutionare a secolul XIX.

El a adaugat o dimensiune exotica, orientala, picturii europene, care a inspirat o inflorire tarzie a picturii istorice si care a jucat un rol principal in dezvoltarea artei moderne.

Artistul il admira pe Michelangelo, pe Caravaggio si pe cei din secolul al XVII-lea, cu exagerarile lor naturaliste, cu arta lor bazata pe efecte de contraste.

Gustave Courbet (1819 – 1877)

“Intr-o societate atat de civilizata este necesar pentru mine sa traiesc o viata salbatica … oamenii ma plac si trebuie sa ma adresez direct.” (Gustave Courbet)
“Apostolul uratului”, Gustave Courbet a trecut in legenda ca fiind un personaj brutal si arogant, ale carui excese deveneau deseori subiectul cronicilor de scandal.

A pictat portrete, tablouri de gen si peisaje.
A devenit unul dintre principalii exponenti ai realismului, infatisand viata contemporana cu o franchete deloc flatanta.
A socat publicul si criticii prin vulgaritatea sa.
Criticii de artã si publicul erau obisnuiti cu picturile frumoase care puneau viata intr-o luminã mult mai deosebita decat era. Courbet, impotriva opozitiei, a portretrificat cu adevãrat oameni obisnuiti si locuri la fel de banale.