Colectia I

Victor Brauner, Francisc Sirato, Sabin Pop, Francois Gall, M. W. Arnold

Victor Brauner este cel mai cunoscut pictor de origine romana din lume si cel mai scump cotat, tablourile lui ajungand sa se vanda cu sume de 250 000-300 000 euro. Pe piatra lui funerara de la cimitirul Montmartre e scris: "A picta este viata, adevarata viata, viata mea".

Victor Brauner (1903 – 1966)

Inca din copilarie, Victor Brauner nutrea un mare interes pentru secretele existentei. In arta lui acest interes a prins viata. El a creat un stil unic, inspirat de: spiritism, Cabala, alchimie, filozofie, numerologie si alte forme ale cunoasterii, un stil care depasea cu mult toate aspiratiile picto-poeziei. El a fost de la inceput un inovator, un picto-poet in inteles vechi si modern, care fara scrupule si neinfricat a pretins de la privitor sa devina un activ visator diurn, un co-autor a ceea ce nu exista – caci nu exista o singura realitate, ci mai multe.

Francisc Sirato (1877 – 1953)

„Arta… are patrie si e nationala prin nastere si universala numai prin efectul ei, ca orice element cultural. Acest sentiment unic si pretios pentru gratia formei ce traieste intens prin culoare il deosebeste pe roman… Romanul nu amplifica, ci simplifica. Sentimentul sau plastic fie ca se exprima printr-o cofa sau furca de tors e totdeauna plasat pe obiectul ce isi tradeaza scopul pentru care a fost creat la prima vedere”, spunea Francisc Sirato despre arta romaneasca.

M. W. Arnold (1897 – 1946)

„Arta lui Arnold, atat de amabila, atat de ispititoare, de cuceritoare de la prima luare de contact, datoreste acest efect elegantei si sigurantei, perfectiei lui tehnice care ii permite transcrierea emotiei si impresiunii optice, fara ezitari si fara cazna evidenta… Caracterul de autenticitate a talentului lui Arnold este intarit prin faptul ca tehnica corespunzatoare viziunii lui optice, el si-a faurit-o treptat si constient”, scria Francisc Sirato in catalogul „M. W. Arnold”.