De la palat regal, la palat al pionierilor – Muzeul National Cotroceni

Expozitia "De la palat regal la palat al pionierilor (1949-1977) - o fila din istoria Palatului Cotroceni" care s-a vernisat la Muzeul National Cotroceni, ilustreaza o pagina mai putin cunoscuta din istoria ansamblului Cotroceni, si anume, transformarile prin care a trecut aceasta resedinta regala, dupa inlaturarea monarhiei la 30 decembrie 1947. Este prima expozitie cu aceasta tematica, pe care Muzeul National Cotroceni o organizeaza, completand astfel manifestarile consacrate tuturor perioadelor din istoria Cotrocenilor.

Nu au lipsit din expozitie nici costumele de pionieri si uniformele scolare, ca si costume populare, insigne, cravate rosii, snururi de comandanti de unitate, detasament, grupa, goarna si toba si steag ”Organizatia Nationala a Pionierilor din Romania”, trese si alte insemne pionieresti etc.

De asemenea, publicul a putut viziona fragmente din inregistrari referitoare la activitatea desfasurata de pionieri in cadrul Palatului Pionierilor din arhiva Societatii Romane de Televiziune si a Studioului Cinematografic ”Alexandru Sahia”.

La vernisaj au participat profesori, instructori si pionieri, care si-au desfasurat activitatea in cadrul Palatului Pionierilor: domnul Stelian Olaru – dirijorul Corului Palatului Pionierilor, domnul Nicolae Bucur – corepetitor al corului, domnul Cezar Mereuta si domnul Silviu Mandache – primii pionieri ai Romaniei.

Atmosfera a fost intregita de participarea unui grup de copii, membri ai Corului de Copii Radio, care au purtat uniforme pionieresti, recreand atmosfera festivitatilor pionieresti de la palat.