Gabriel Croitoru si vioara lui Enescu in concert

Violonistul Gabriel Croitoru a sustinut la Sala Radio Concertul nr. 1 in re major pentru vioara si orchestra de Niccolo Paganini, un concert extraordinar interpretat alaturi de Orchestra Nationala Radio (dirijor David Crescenzi) la vioara Guarneri del Gesù, datata 1731, a marelui compozitor George Enescu.

In aceesi seara memorabila, Radio Romania si Editura Casa Radio au lansat albumul Recital Valentin Gheorghiu – Gabriel Croitoru. Beethoven, Dvořak, Enescu. Este un proiect discografic-eveniment, fiind primul CD al celor doi mari interpreti pe care ii leaga o indelungata colaborare si o frumoasa prietenie. Albumul cuprinde inregistrari realizate la Radio Romania in anul 2010: Sonata Kreutzer de Ludwig van Beethoven, Sonatina in Sol major de Antonin Dvořak si Sonata a III-a in caracter popular romanesc de George Enescu. Remarcabil este faptul ca in 1936, George Enescu dupa ce l-a ascultat pe Valentin Gheorghiu, a intervenit personal, prin scrisori adresate profesorilor Noël Gallon si Lazare Levy, pentru acordarea unei burse de studii la Conservatorul National din Paris. In 1958, Valentin Gheorghiu castiga, impreuna cu Stefan Gheorghiu, Premiul I la Concursul George Enescu pentru interpretarea Sonatei a III-a in caracter popular romanesc.

Intotdeauna este o placere sa colaborez cu Valentin Gheorghiu. La repetitii mai avem o discutie amicala, mai povestim despre una, despre alta, dar in ceea ce priveste muzica, cred ca ne simtim foarte bine unul pe celalalt si atunci cuvintele sunt putine si de multe ori nu prea isi au locul, – a spus Gabriel Croitoru. Stiam Sonata a III-a de Enescui inainte de a o canta prima data cu Valentin Gheorghiu. Dar cand am cantat-o impreuna, am realizat ca are alte sensuri si cu totul alte intelesuri. Cred ca abia atunci am inceput sa o inteleg cu adevarat.

Solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, al Filarmonicii din Ploiesti si prim violonist al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca, Gabriel Croitoru a obtinut in 2008, prin concurs, dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal, aflata in administrarea Muzeului National George Enescu.

Concertul nr. 1 de Paganini si cel de Ceaikovski, au fost cele doua concerte de baza in pregatirea mea ca violonist la vremea cand participam la concursuri internationale – a povestit Gabriel Croitoru. Drept pentru care eu unul raman fidel bucuriei de a canta mereu acest concert de Paganini pe care l-am interpretat prima data, elev fiind, tot la Sala Radio, sub bagheta maestrului Andreescu. Gabriel Croitoru este un violonist de exceptie care, pe langa cariera solistica impresionanta, s-a implicat si in proiecte de anvergura precum Duelul viorilor (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) sau Vioara lui Enescu la sate (alaturi de Horia Mihail), fiind si profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Virgil Oprina