Concursul International George Enescu, editia 2014!

Timp de 21 de zile, intre 6 - 27 septembrie 2014, Concursul George Enescu reuneste la Bucuresti 240 de tineri artisti din 36 de tari de pe 5 continente si muzicieni consacrati in plan mondial.

Trei televiziuni straine importante promoveaza evenimentul: France 24, Mezzo si Euronews. Alexandru Oprean, Secretar de Stat, Ministerul Culturii, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Amir Tebenihin, compozitorul Dan Dediu, Rector al UNAB, Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii George Enescu, Alexey Golovin, Director Corporate Developement & Communication, Rompetrol, Anca Oreviceanu, Director Comunicare Dacia si Grup Renaul Romania, Oana Marinescu, Director Comunicare al Festivalului si Concursului George Enescu, Catalin Sava, TVR si Liana Staicu, SRR au participat la Ateneul Romanla conferinta de presa care a marcat deschiderea Concursului George Enescu 2014.

Laureatii concursului, pariuri castigatoare

Alexandru Oprean, Secretar de Stat, Ministerul Culturii a reiterat spirijnul pe care Ministerul il acorda Concursului si Festivalului Enescu, mentionand importanta sustinerii performantei. Daca va uitati in listele de castigatori, veti vedea ca pariurile care au fost facute aici au fost castigatoare – a declarat in cadrul conferintei violonistul Alexandru Tomescu, laureat al concursului in 1999 care descopera, sustine si promoveaza tinerele talente din intreaga lume.


Concursul International George Enescu este construit ca o prelungire fireasca a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural international organizat de Romania. La fel cum George Enescu ii sprijinea pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociatiei Muzicale Romane, compozitorul a facut donatii substantiale pentru a plati bursele acordate muzicienilor, iar in anul 1912 a sustinut un turneu în Romania, strangand peste o mie de lire sterline pentru a infiinta si acorda un premiu national de compozitie.

Cea de-a XIV-a editie a Concursului International George Enescu a inceput pe 6 septembrie, de la ora 19.00 cu un Concert de Gala sustinut pe scena Ateneului Roman alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu, de catre violonistul Alexandru Tomescu (laureat al Concursului, editia din 1999) si pianistul Amir Tebenihin (laureat al Concursului, editia din 2009).

Romania conteaza!

Concursul International George Enescu face ca Romania sa conteze, atat in lumea muzicala si culturala internationala, cat si in viata si cariera unor tineri artisti care isi cauta drumul. Aceasta este valoarea adaugata pe care Concursul o aduce, implinind de fapt vointa marelui nostru compozitor, George Enescu, a declarat Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului George Enescu. Desfasurat sub sloganul Romania conteaza!

Concursul George Enescu a reusit in timp sa-si consolideze pozitia ca una dintre principalele competitii internationale, atat din perspectiva dificultatii, cat si din cea a rigorii jurizarii. De-a lungul timpului, pentru artisti renumiti ai lumii, participarea la aceasta competitie a reprezentat punctul de cotitura catre recunoasterea la nivel mondial.

Organizat pentru prima data separat de Festivalul Enescu, Concursul Internațional George Enescu contribuie la prestigiul Romaniei in lume si va deschide drumul catre cariere internationale pentru peste 200 de tineri artisti sositi la Bucuresti din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franta, Venezuela, Mexic, Argentina sau Australia. Concursul are patru secțiuni: 81 de candidati sunt inscrisi la sectiunea Pian, 71 la Vioars, 37 la Violoncel, iar 45 de lucrari intra in competitie la Sectiunea de Compozitie.

Noutatile editiei 2014

In premiera, doua dintre cele mai prestigioase insitutii de muzica ale momentului, Academia din Viena si Kronberg Academy sustin Concursul Enescu si ofera laureatilor posibilitatea de a studia cu importanti muzicieni in cadrul unor masterclass-uri in Austria si Germania. Laureatii vor avea oportunitatea de a canta in cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din Romania (Iasi, Arad, Bacau, Craiova, Ploiesti, Oradea, Satu Mare, Sibiu si Targu Mures).

Alaturi de Institutul Cultural Roman, prin reteaua internationala, trei televiziuni de top la nivel mondial promoveaza editia 2014: France 24, Mezzo si Euronews, care au inclus concertele si recitalurile din cadrul Concursului in agenda lor culturala. Muzicianul Pierre Amoyal, presedintele Juriului editiei 2014, pianistul Jean-Claude Pennetier, reputatul dirijor si pianist Franz Justus, apropiat al legendarului Leonard Berstein, pianista Mara Dobrescu, absolventa a Conservatorului din Paris sunt personalitati de marca invitate ale acestei editii.

Despre organizare

Probele de Concurs au loc la Ateneul Roman si la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Ordinea de intrare in Concurs va fi stabilita prin tragere la sorti.

Exista doua probe de concurs, in urma carora concurentii selectati de juriu intra in Semifinale. Evolutiile din Semifinale reprezinta de fapt recitaluri la cele trei instrumente: vioara, violoncel, pian. Ultima proba din Concurs va fi reprezentata de interpretari cu orchestra. Finalistii vor evolua pe sectiuni, sustinand concerte alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu; pe 18 septembrie are loc Finala la Vioara, pe 21 septembrie, Finala la Violoncel si pe 27 septembrie – Finala la Pian. In seara fiecarei finale, dupa concert, juriile vor desemna laureatii editiei 2014 a Concursului George Enescu la cele trei instrumente. Pentru sectiunea de compozitie, procedura este diferita. Lucrarile inscrise intra în Concurs si sunt evaluate si selectate de juriu fara a se cunoaste numele candidatilor, pentru ca procesul de jurizare sa fie echidistant. Premiile sunt în valoare de peste 100.000 de euro.

Accesul publicului la concerte…

… a fost liber, tocmai pentru a permite crearea unei atmosfere specifice unei sali de concert. Locurile au fost epuizate rapid, pe baza unei inscrieri prealabile pe site. Cei care nu pot intra in sala au posibilitatea sa urmareasca concertele in transmisiunile live ale TVR (gala de deschidere si finalele) si ale Radio-ului Public, precum si pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele). Informatii detaliate despre programul desfasurarii probelor de concurs, a semifinalelor, recitalurilor si finalelor sunt disponibile pe site-ul www.festivalenescu.ro la sectiunea dedicata Concursului. Lista completa a tinerilor artisti inscrisi în Concurs, precum si programul pe care il vor prezenta juriului pot fi consultate tot pe site, la sectiunea Concurs Enescu, Personalitati 2014. Cele mai noi fotografii si informatii in timp real se gasesc pe contul de Facebook al Festivalului, precum si pe Twitter si pe noul cont Instagram.

Mari muzicieni romani laureati ai Concursului International George Enescu

Remarcabili solisti precum violonistul Stefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonista Silvia Marcovici care a evoluat sub bagheta celor mai faimosi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotati pianisti romani, Radu Lupu si Dan Grigore, soprana Ileana Cotrubas, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu sau mai tinerii Alexandru Tomescu, Vlad Stanculeasa, Remus Azoitei, Ana Tifu – sunt doar cativa dintre cei care au debutat si au fost laureat ai Concursului Internațional George Enescu.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Catalina Filip