Concertul de deschidere a Concursului International George Enescu, editia 2014

Cea de-a XIV-a editie a Concursului International George Enescu a debutat la Ateneul Roman cu un Concert de Gala sustinut de doi virtuozi instrumentisti, acum muzicieni de marca, ambii laureati ai concursului: Alexandru Tomescu in 1999 si Amir Tebenikhin (Kazakhstan) in 2009. Ei au evoluat alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijata de laureati ai Concursului Jeunesses Musicales. Este vorba despre Li Haoran si Jiao Yang (China) si despre Donka Miteva (Bulgaria), o prezenta inedita in perisajul de gen.

Bravo! pentru dirijorul chinez al Rapsodiei Române nr. 1 de George Enescu


Concertul de Gala a fost deschis de Orchestra Filarominicii George Enescu cu tanărul Li Haoran (China) la pupitru, castigător al Premiului I la Concursul de Dirijat Jeunesses Musicales. La numai 28 de ani, Li Haoran a dirijat cu fermitate Rapsodia Romana nr. 1 spre incantarea publicului, care a bisat de trei ori si a strigat la unison, Bravo! Concertul, cu valoare de simbol a fost ales special pentru a arata tinerilor artisti oportunitatile pe care le ofera Concursul Enescu, parte a felului in care Romania conteaza pe piata internationala. Nu am fi fost astazi aici daca nu ar fi existat George Enescu – a spus Alexandru Oprean, Secretar de Stat in Ministerul Culturii pe scena Ateneului Roman.

Au urmat Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, solist fiind Alexandru Tomescu, iar dirijor, Donka Miteva din Bulgaria. “Superb!” se auzeau vocile celor din sală la finalul concertului. In a doua parte a serii de gală, pianistul Amir Tebenikhin, laureat al editiei din 2009 a Concursului “George Enescu” a interpretat Concertul pentru pian și orchestră în la minor op.16 de Edvard Grieg.

Premiile in valoare de peste 100.000 de euro


Pe langa premiile in bani, Concursul Enescu ofera in premiera si alte oportunitati importante laureatilor acestei editii: Academia din Viena si Kronberg Academy ofera acestora posibilitatea de a studia cu importanti muzicieni in cadrul unor masterclass-uri in Austria si Germania. In plus, laureatii vor avea si oportunitatea de a canta in cadrul unui turneu pe scenele celor mai importante filarmonici din Romania (Iasi, Arad, Bacau, Craiova, Ploiesti, Oradea, Satu Mare, Sibiu si Targu Mures). Reamintim ca acest eveniment reuneste la Bucuresti 240 de tineri artisti din 36 de tari de pe 5 continente, dar si muzicieni consacrati pe plan mondial. Concursul are patru secțiuni: pian (81 de candidati), vioara (71 de candidati), violoncel (37 de candidati), in timp ce 45 de lucrari intra în competitie la Sectiunea de Compozitie.

Aceia care nu au acces in salile Ateneului Roman si a Universitatii de Muzica Bucuresti au posibilitatea sa urmarească concertele in transmisiunile live ale TVR si ale Radioului Public, precum si pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele). Incepand cu 16 septembrie, concertele si recitalurile din concurs vor putea fi urmarite si pe un ecran amplasat in fata Ateneului Roman.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Catalina Filip