Lansarea albumului Tonitza de Doina Pauleanu

Stand-ul Editurii Monitorului Oficial din cadrul Targului International de Carte GAUDEAMUS 2014 a gazduit unul dintre cele mai asteptate evenimente: lansarea albumului Tonitza, o monografie ce apartine Dr. Doina Pauleanu, crtitic de arta si director al Muzeului de Arta din Constanta.

Prezente de marca la eveniment

Importanta acestei aparitii editoriale, dar si a lansarii propriu-zise a fost data si de prezenta celor care au tinut sa ia cuvantul, alaturi de autoare si de Anca Ivascu, redactorul sef al Editurii Monitorul Oficial: criticul de arta Pavel Susara, criticul literar Dan C.
Mihailescu. In general, cartea mea este un exercitiu de admiratie fata de toti cei care m-au precedat in aceasta investigatie si am certitudinea ca le datorez felul in care relationez cu artistul. Relatia mea cu Tonitza a fost cu totul speciala, pot spune ca l-am iubit… Pentru ca eu il consider cel mai iubit dintre pictorii pamanteni si se vede treaba ca nu sunt singura in acest demers. Tonitza atinge niste cote fabuloase la toate licitatiile la care lucrarile sale sunt prezente si este firesc sa fie asa – spunea Doina Pauleanu. Ea a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti (astazi Universitatea de Arta Bucuresti), sectia Istoria si Teoria Artei, promotia 1971. Director al Muzeului de Arta din Constanta, curator si colaborator permanent al Galeriei SENSO din Bucuresti,
Doctor in Istorie si un profesionist în domeniu. Doina Pauleanu este una dintre cele mai proeminente figuri ale vietii culturale din Constanta si nu numai. Criticul de arta a publicat de-a lungul timpului, mai multe lucrari de istoria artei, antropologie urbana, imagologie si management cultural: Singularitate si reconstructie imaginara. Pictori romani la Balcic (2010), Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel Constanta (2008), Constanta 1878 – 1928. Spectacolul modernitatii tarzii (2005), Constanta. Aventura unui proiect european (2003), Moscheea regala Carol I Constanta (2010), Cazinoul din Constanta, Singularitate si reconstructie imaginara. Pictori romani in Bretania (1876 – 1940). A fost distinsa cu numeroase premii, printre care se numara Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres (2008), Premiul Gh. Oprescu pentru Istoria Artei, primit din partea Academiei Romane (2005), Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiter (2004), Premiul National de Muzeologie Margareta Sterian (2004) s.a..

Despre albumul ”Tonitza”…

Albumul Tonitza cuprinde 204 pagini, iar prezentarea eleganta si moderna este realizata de graficianul Roland-Edgar Vasiliu. Textul este consistent, excelent documentat si, alaturi de fermecatoarele ilustratii cu operele marelui artist, ne invita la o calatorie unica, de neuitat în lumea culorii si a sensibilitatii artistice. Este continuare a seriei de albume de arta aparute în 2012 la Editura Monitorului Oficial si semnate tot Dr. Doina Pauleanu: Grupul celor patru (Nicolae Tonitza, Francisc Sirato, Stefan Dimitrescu, Oscar Han) si Pictori români la Balcic.
Pictura lui Nicolae Tonitza a fost expresia curata a harului si lucrului sau neabatut – scria Dr. Doina Pauleanu. Nimic mai mult – nimic mai putin. Si este foarte mult, atat.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros