Anotimpurile lui Vivaldi cu Tomescu si Soare

Doi dintre cei mai iubiti si talentati muzicieni, reprezentnti ai tinerei generatie, violonistul Alexandru Tomescu si dirijorul Tiberiu Soare, impreuna cu Symphactory Orchestra au sustinut la inceput de an un concert de exceptie. Organizat de Fundatia Calea Victoriei si gazduit de Sala Majestic a Teatrului Odeon, acest concert devenit deja o traditie a imbinat doua stiluri muzicale diferite, de pe doua continente - Baroc si Tango in acordurile luminoase din Anotimpurile de Vivaldi si ritmurile pasionale ale lucrarii Anotimpurile de la Buenos Aires semnata de Astor Piazzolla.

Inceput de an cu Anotimpurile lui Vivaldi si Stradivarius-ul lui Tomescu

Tiberiu Soare este unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani, atat in tara cat si in strainatate, dirijor principal al Orchestrelor si Corurilor Radio si invitat sa dirijeze orchestre celebre din Anglia, Franta, Germania, Austria, Cehia, Rusia. Acesta conduce, alaturi de Gabriel Bebeselea, Symphactory Orchestra, un ansamblu de tineri si talentati muzicieni care au sustinut concerte in cadrul Festivalului George Enescu, Bucharest Music Film Festival, B-Fit in the Street, Concertele de Anul Nou de la Teatrul Odeon. Symphactory Orchestra a contribuit la aparitia cartii Pentru ce mergem la Opera? semnata de dirijorul Tiberiu Soare.
Anotimpurile… timpurile anului… Intotdeauna mi-a placut sa caut sensul dincolo de suprafata cuvintelor sau lucrurilor, interogandu-le pana la transparenta – spunea dirijorul Tiberiu Soare despre celebra lucrare datorita careia Antonio Vivaldi ramane si astazi unul dintre cei mai ascultati si indragiti compozitori ai barocului venetian.. Asadar, timpul, aceasta oglinda curgatoare a eternitatii, in doua viziuni: scoala venetiana a barocului tarziu de secol XIII (Vivaldi) si Buenos Aires-ul acelui straniu secol XX, atat de frumos descris de Borges (Piazzolla). Muzica fiind un exercitiu al libertatii, imi este imposibil sa evit asocierea cu vedutele lui Francesco Guardi si cu povestirile personajelor borgesiene. Imaginea si cuvantul, cuprinse in sunet. Frumos, zic eu, merita incercat!.
Violonistul Alexandru Tomescu nu mai are nevoie de nici o prezentare, caci el si vioara sa au cucerit lumea de multa vreme. A fascinat publicul cu al sau Stradivarius (angajamentul pe care si l-a asumat in momentul in care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 2007 a fost de a familiariza un numar cat mai mare de romani cu sunetul minunatului instrument), a sustinut zeci de recitaluri si concerte si a fost aplaudat cu entuziasm in Europa si in intreaga lume. Théatre des Champs Elysées din Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio sunt doar cateva dintre cele mai mari scene ale lumii unde Alexandru Tomescu a concertat sub bagheta unor mari maestri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. De fiecare data a revenit in tara dorind, prin turneele sale sa demonstreze ca muzica clasica este o fereastra spre armonia cu sine si cu celalalt, o lume deschisa tuturor si ca fiecare merita sansa de a o explora. Astfel, a devenit protagonistul unor evenimente speciale derulate in spatii neconventionale in scopuri dintre cele mai nobile: a cantat pe Stradivarius intr-o statie de metrou, intr-o padure, dar si in fata unei case in ruine, a cantat cu scopul adunarii de fonduri pentru Asociatia Nevazatorilor din Romania sau pentru ajutorarea copiilor cu deficiente de auz. Alexandru Tomescu se numara printre primii artisti care si-a asumat misiunea de a purta mesajul muzicii clasice in orase in care nu exista filarmonici.

Sala Majestic a Teatrului Odeon, neincapatoare

Faptul ca a fost primul eveniment de acest gen al anului, dar si datorita echipei extraordinare, organizarii, a repertoriului ales si numelor de exceptie au determinat vanzarea intr-un timp record a biletelor inca de la sfarsitul anului 2014. Au fost puse chiar si scaune suplimentare pentru melomanii care au avut privilegiul sa asiste la un astfel de concert a carui traditie va continua la fiecare inceput de an. Remarcabil este faptul ca in 2014 Fundatia Calea Victoriei si Teatrul Odeon au organizat acest concert cu acelasi succes rasunator, sustinut insa de Symphactory Orchestra, sub bagheta aceluiasi Tiberiu Soare. Solisti au fost violonistul Razvan Stoica si pianista Andreea Stoica.
Realizator: Oana Georgescu

Foto: George Pruteanu