Pianistul Ingmar Lazar, in concert la Bucuresti

Sala Media a Teatrului National Bucuresti a fost gazda recitalului sustinut de tanarul si talentatul pianist francez de origine romana, Ingmar Lazar, un eveniment de inalta tinuta artistica organizat de de Fundatia Culturala Societatea Muzicala (Presedinte Fondator, George Butunoiu) si prezentat de Norela Costea, Director Executiv. Programul foarte bine ales, preponderent romantic a fost alcatuit din partituri semnate de Frederic Chopin (Balada No. 4, Op. 52, Doua Nocturne, op. 48, Nocturna, Op. 55, No. 2), Franz Liszt (Der Wanderer, extras din 12 Lieder de Franz Schubert, S.558), Franz Schubert (Wanderer Fantasy C Major, op. 15, D.760) si Maurice Ravel (Alborada del gracioso). Cu numai o zi inainte, Ingmar Lazar a sustinut la Iasi un alt recital in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu.
Nascut in 1993 la Saint-Cloud din parinti de origine romana, Ingmar a inceput s studieze pianul la varsta de 5 ani. Este nepotul lui Marie Mayence Gibani, ultima eleva a lui Constantin Brancusi. Dupa numai un an a sustinut primul sau recital pe scena salii Gaveau din Paris, iar in 2003, la doar 10 ani, era recompensat cu premiul I la Concursul International EPTA din Namur (Belgia), iar in 2008 a castigat concursul Festivalului Les CIMES de Val-d’Isère. Fost elev la Paris al lui Valéry Sigalevitch, el a absolvit in 2014 Hoshschule für Musik, Theater und Medien din Hanovra, studiind cu Vladimir Krainev, Zvi Meniker si Bernd Goetzke. In prezent, urmeaza studii de Master cu Pavel Gililov la Universität Mozarteum din Salzburg si la Académie Internationale de Piano du Lac de Côme (2009), sub indrumarea profesorilor Dimitri Bachkirov, Malcolm Bilson, Fou Ts’ong, Peter Frankl, Stanislav Ioudénitch, Vladimir Mischouk, William Grant Nabore, John Perry, Tamás Vásáry. Prima sa aparitie la Sala Radio din Bucuresti a avut loc cu 5 ani in urma, unde a interpretat Concertul nr.1 in mi minor, de Frédéric Chopin,
In 2013 Ingmar Lazar a cucerit Premiul pentru Pian al Festivalului Tabor au Verbier organizat de Fundatia cu acelasi nume din Elvetia. A sustinut recitaluri in Germania, Franta, Italia, Israel, Rusia, Elevetia, Slovenia, Ukraina, SUA si bineinteles in Romania. Ingmar Lazar a concertat si pe mari scene muzicale ale lumii, precum Sala Conservatorului P.I. Ceaikovski si cea a Casei Internationale a Muzicii din Moscova, Fredric R. Mann Auditorium din Tel Aviv, Auditorium Henry Crown din Jerusalem, Sala de Concerte UNESCO din Paris sau cea a Conservatorului din Ljubljana. A participat cu mare succes la Festivalurile Internationale precum Festspiele Mecklenburg – Vorpommern, Festival international de Colmar, Festival International de Musique de Dinard, Festival Les notes blanches de Courchevel, Festival Randonnées musicales en Gatinais de la Essone si Festival du Chateau de Lourmarin (Franta), Festival international de Chioggia, Festival Estate Regina de Montecatini Terme, Festival Pianomaster de Gravedona, Festival international de piano de Querceto (Italia). Director artistic al Festival du Bruit qui Pense, a realizat inregistrari de disc pentru Casa Suoni e Colori, atit solo, cit si in duo, alaturi de Alexandre Brussilovsky.
Considerat a fi cel mai bun pianist francez din noua generatie, Ingmar Lazar a concertat sub bagheta unor renumiti dirijori precum Vladimir Spivakov sau Jean-Jacques Kantorow, fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii Nationale din Rusia, Orchestra de Camera Virtuozii din Moscova, Orchestre Lamoureux si Orchestra Simfonica din Torun, Orchestra de Camera Radio din Bucuresti, Orchestra Simfonica a Filarmonicii din Lvov, Orchestra Simfonica a Festivalului din Chioggia, Orchestra de coarde Mainzer Virtuozi. La inceputul anului 2016, a revenit in Romania la sapte ani dupa ce a concertat la Sala Radio (atunci compozitorul Doru Popovici a declarat ca avem de-a face cu un adolescent genial, comparandu-l cu marele Dinu Lipatti), ca solist al Orchestrei de Camera Radio pentru a sustine doua recitaluri. Primul a avut loc in Sala Elvire Popesco a Institutului Francez si al doilea in Sala Mare a Ateneului Roman, cu ocazia implinirii a 80 de ani de la infiintarea Institutului Francez din Romania.
In stagiunea 2016 – 2017, Ingmar Lazar va conceta la Opera din Reims,
pe platoul consacrat al emisiunii Génération jeunes interprètes (France
Musique), in seria de concerte „Musiques à Versailles alaturi de cvartetul
“Hermès
, la Stiftung Mozarteum din Salzburg, dar si pe mari
scene din Franța, Elvetia, Germania…

In prima jumatate al anului 2017 va lansa CD consacrat creațiilor lui
Franz Schubert inregistrat la celebra Casa de Discuri Lyrinx.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Roza Zah