Premiera la Ateneu – Ierburi de Leac de Felicia Donceanu

Ierburi de Leac – avem de-acum elixirul inimii! Distribuit exclusiv in farmaciile Catena!


Ateneul Roman a gazduit premiera unui spectacol inedit: fantezia muzicala cu actori (Anca Sigartau, Mihai Bisericanu si Mihai Gruia Sandu), cor (All'S Choir, dirijor Adrian Ionescu), soprana Simona Jidveanu, si instrumentisti (Trio Mozaic - Oana Spanu-Visenescu - vioara/viola, Diana Spanu-Danila - pian si Emil Visenescu – clarinet, violonistul Gabriel Danila, violoncelistele Stefania Budd si Maria Amarinei Oteleanu). Fiecare a adaugat cate o frantura dintr-o harta care reprezinta o lume mai buna, mai sanatoasa, mai armonioasa. Ea seamana cu universul copilariei si nu este o pura intamplare, caci toti cei implicati vor sa redescopere prin arta elixirul tineretii fara batranete.
Sustinut de Fundatia Fildas Art si Programul Catena pentru Arta, Ierburi de Leac este un vodevil conceput ca un puzzle si compus de Felicia Donceanu, la ceas aniversar (85 de ani). Cu aceasta ocazie s-a lansat si albumul program cu acelasi nume, un proiect Tonica Group.
Organizat de Asociatia SmartArt, in parteneriat cu Filarmonica George Enescu din Bucuresti si UCMR Ierburi de Leac este un spectacol de teatru muzical contra tristetii si deznadejdii, cu remedii muzicale semnate de Felicia Donceanu, fara contraindicatii, benefice pentru toate varstele.
Concept accesibil de arta clasica, spectacolul nostru ce gazduit pe scena Ateneului Roman, prin amabilitatea domnului Andrei Dimitriu, Director Filarmonica „George Enescu” Bucuresti, contine o doza de modernism, bine temperat, care se potriveste clientilor farmaciilor Catena, oameni atasati de arta, cultura si valori traditionale, romanesti – spunea Ligia Necula, PR Manager si Vice-presedinte Asociatia SmartArt. Si cum totul trebuia sa poarte un nume si i-am spus Ierburi de Leac. Asa ne-a venit ideea sa-l concepem ca pe un dar pentru sanatatea trupului, a mintii si a inimii
Ce folos o receptura / Cu sticlute si mojare / Cu remedii din natura / Daca nu sunt raspandite sa le stie fiecare? / Bine-ai spus ca de milenii / Grecii-au stat ca temelie / Creatorilor de leacuri / Dar a fost cumva sa fie / Ca esente creatoare / Sa primeasca – ncurajare prin latini / Precum Mecena / Hai sa spunem scurt si simplu: Farmaciile Catena! – Felicia Donceanu compozitoare.
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania este partenerul nostru in acest proiect, care este practic un produs Catena, un spectacol cu muzica unei compozitoare contemporane, intr-o formula de un modernism bine temperat, menita sa atraga melomani de toate varstele – a adaugat Alin Horia Manzat – fondator All’S Choir, Presedintele Asociatiei SmartArt care a avut privilegiul si curajul sa preia din zbor initiativa muzicienilor care o iubesc pe Felicia Donceanu si care si-au dorit mai mult ca orice sa se bucure impreuna de muzica ce se naste din sufletul celei care aniverseaza 85 de ani. Asa a aparut Ierburi de Leac, un remediu contra indoielii in puterea artei, in capacitatea artistilor de a muta muntii din loc.
Felicia Donceanu a combinat in creuzetul imaginatiei ei leacuri muzicale, inspirate de tainice muze cunoscatoare ale naturii…umane. Le-a asezat intr-o cutie cu surprize si cand toate acestea se vor fi adunat, a chemat artistii – actori, muzicieni, cantareti – ca sa-i invete cum sa le administreze, in doze bine cantarite, iubitorilor de arta. Anca Sigartau, Mihai Bisericanu si Mihai Gruia Sandu si-au dezvaluit harul ca actori si muzicieni. All’s Choir a daruit spectatorilor armonii inventate de compozitoare vocilor membrilor sai, toti artisti lirici ai Filarmonicii George Enescu si Operei Nationale din Bucuresti.
Soprana Simona Jidveanu, pianista Diana Spanu Danila si violoncelistele Mariana Amarinei si Stefania Budd, precum si violonistul Lucian Gabriel Danila au scos la lumina cate o snoava muzicala din Cutia cu surprize. Trio Mozaic – Oana Spanu Visinescu (vioara), Diana Spanu Danila (pian) si Emil Visinescu (clarinet) au scos la iveala povestile cu talc muzical si poetic ale compozitoarei, ”in spirit ludic si surprinzator”.

Povestea (ne)scrisa a Ierburilor de leac…

In Cutia cu surprize (soprana Simona Jidveanu, violoncelistele Mariana Amarinei si Stefania Budd, violonistul Lucian Gabriel Danila) stau… ascunse imagini, personaje si povete alese pentru fiecare zi a saptamanii, care sa trateze pe adultul serios de stress, pe batranul incruntat de singuratate, pe tinerii grabiti de amnezia bucuriilor simple, iar toti, impreuna, sa redevina atenti la frumusetea care-i inconjoara.
Fantasia per piano-forte et cetera, este o pantomima pentru pianist si alti doi instrumentisti, o terapie prin ras pentru artistii care se iau adesea prea in serios.
Culori, flori, fructe a fost momentul dedicat corului, care ne aminteste de jocurile copilariei, cand fredonam pe mai multe voci cantece sprintare sau fara noima, doar de dragul de a fi impreuna. Iata si componenta Corului Companiei Artistice All’s: dirijat de Andrian Ionescu Anfisa Fugaru, Madalina Constantin, Ligia Necula, Oana Tanase, Andreea Ilie, Florentina Cernat, Alin Horia Manzat, Marius Nine, Narcis Brebeanu, Nae Bratila, Adrian Strezea, Alexandru Grajdeanu si dirijorul Adrian Ionescu.
Retro Tango, Careul de asi si Remember au incheiat spectacolul cu ritmuri si inflexiuni senzuale, cu acorduri subtile si nostalgice care sa ne indemne sa traim clipa.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean