Resonance Quartet

Prima editie a Turneului National „Muzica Palatelor Romanesti” a durat 9 zile si s-a incheiat cu recitalul sustinut de “Resonance Quartet” in Sala Scoartelor din Palatul Mogosoaia. Cele patru tinere instrumentiste ( flautista Nicoleta Angheloiu, violonista Ioana Jijian, violista Emilia Rotomeza si violoncelista Gabriela Bokor ) au propus iubitorilor muzicii 5 concerte in cadrul carora au interpretat opusuri de Paul Constantinescu, Jean Francaix si Wolfgang Amadeus Mozart.

Muziciene tinere, dar extrem de valoroase, bursiere ale unor universitati europene de renume, castigatoare a numeroase premii la concursuri nationale si internationale au incantat publicul spectator prezent in locatii cu totul speciale: Conacul familiei Rosetti Tescanu de la Tescani (Muzeul National “George Enescu” – sectia Tescani), Castelul Sturdza de la Miclauseni, Muzeul Unirii din Iasi – resedinta a domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a Regelui Ferdinand, Castelul Peles din Sinaia si nu in ultimul rand Palatul Mogosoaia.

“Astfel, am ajuns la finalul unui maraton de aproape 1.500 de kilometri, care a demonstrat ca ne putem pretui valorile muzicale, arhitectonice, istorice, peisagistice si ca, prin proiecte cultural-turistice bine articulate, ne putem promova valorile spirituale” – a spus redactorul-sef Radio Romania Cultural, Oltea Serban-Parau, unul dintre organizatori. Turneul a dat o speranta initiatorilor si organizatorilor acestuia – atragerea spre muzica a unui public considerat…pierdut. La Iasi, “Resonance Quartet” a cantat in Muzeul Unirii – Palatul Cuza, fosta resedinta a domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a Regelui Ferdinand, unde tinut sa fie prezenti Inalt Preasfiintia Sa Teofan – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Constantin Stanciu – violistul Cvartetului “Voces” sau Liviu Scripcaru, concert maestru al Orchestrei Metropolitane din Lisabona.

In toamna, tot Palatul Mogosoaia va fi gazda celei de-a II-a editii a Stagiunii “Muzica la Palatele Brancovenesti”. Basul Pompeiu Harasetanu, pianista Ilinca Dumitrescu si fagotistul Vasile Macovei vor fi protagonistii acestui eveniment cultural cu ocazia caruia, in Sala Scoartelor vor rasuna opus-uri de Robert Schumann si Frederic Chopin, comozitori de la a caror nastere se implinesc 200 de ani. Acesta se constituie si intr-un prilej de a-l sarbatori pe unul dintre cei mai importanti si mai longevivi artisti lirici romani. Dupa ce a impresionat publicul de pretutindeni in peste 8.000 de spectacole de opera, recitaluri vocal – camerale si concerte vocal simfonice, basul Pompeiu Harasteanu, implineste pe 14 septembrie 75 de ani.

Oana Georgescu