Regizorul Istvan Szabo si filmul The Grandmaster au deschis oficial cea de-a X-a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL

Invitatul de onoare al editiei aniversare care a debutat pe 9 august, regizorul Istvan Szabo a fost distins cu ocazia Galei de Deschidere cu Trofeul ANONIMUL 10 pentru intreaga sa cariera.

Istvan Szabo s-a facut cunoscut cu trilogia “Mephisto” (1981, Premiul Oscar pentru film strain), “Colonelul Redl” (1984, Premiul Juriului la Cannes) si “Hanussen” (1988), filme care au rulat deja in cadrul festivalului. Cel mai recent film al sau, “The Door” o are pe Helen Mirren in rolul principal. Celebrul regizor a fost acompaniat pe scena de directorul festivalului, Miruna Micu Berescu, alaturi de Irina Maragreta Nistor, critic de film / selector Competitie Filme de Scurtmetraj – Fictiune si de Animatie si Ludmila Cvikova, selector Competitie Filme de Lungmetraj. Moderator a fost actorul Florin Piersic Jr.

Festivalul a fost deschis cu filmul “MARELE MAESTRU” / “THE GRANDMASTER” (Hong Kong – China – SUA), regia Wong Kar-wai. Pe fundalul tumultuos al Chinei anilor 1930, The Grandmaster urmareste viata legendarului Ip Man, mentorul lui Bruce Lee si maestru al scolii Wing Chun Kung Fu. Wong Kar-wai a lucrat din nou, pentru acest film, cu Tony Leung, distins in 2000 cu Premiul pentru Cel mai bun actor la Cannes pentru rolul din “In the Mood for Love” si cu Ziyi Zhang, nominalizata la Globurile de Aur pentru rolul sau din “Memoirs of a Geisha” (“Memoriile unei geishe”) si de trei ori nominalizata la Premiile BAFTA. Shigeru Umebayashi, compozitorul temei principale din “In the Mood for Love” a semnat si o parte din coloana sonora a acestui film. Proiectat in deschiderea Berlinalei 2013, “The Grandmaster” a fost prezentat in avanpremiera la ANONIMUL 10 si va avea premiera in cinematografele din Romania pe 13 septembrie.
ANONIMUL 10 se va inchide pe 18 august cu proiectia debutului in lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, “Roxanne”.
Despre filmele alese in competitia festivalului, selectorul Ludmila Cvikova a declarat: “Am incercat sa aducem regizori din toate colturile lumii. Este greu sa alegem, dar vrem sa facem o combinatie de regiuni si stiluri”. Anul acesta, in competitia festivalului sunt inscrise filme din Afganistan (“WAJMA, o poveste de dragoste afgana / WAJMA, an afgan love story” – 2013, regia Barmak Akram, prezent la Festival), Rusia (“Maiorul” de Yuri Birov, 2013), din Marea Britanie si China („O fata supusa greselii“ de Conrad Clark, 2012), Slovacia si Cehia („Cainele meu, Killer“ de Mira Fornay), Senegal („Baobabul“ de Jeremy Teicher, 2012) sau Kazahstan (“Lectii de armonie” de Emir Baigazin).
Unicul film romanesc din competitia de lungmetraj a festivalului este “Matei copil miner”, de Alexandra Gulea. Filmul regizoarei va fi proiectat in aceeasi zi cu cel al tatalui sau, regizorul Stere Gulea – “Sunt o baba comunista”, cu Luminita Gheorghiu si Ana Ularu in roluri principale, care va fi deasemenea prezentat in avanpremiera publicului de la ANONIMUL 10. „Matei copil miner“ este o coproductie romano-germano-franceza. Matei, interpretat de Alexandru Czuli, un copil de 11 ani pasionat de biologie, ai carui parinti sunt plecati la munca in Italia, traieste impreuna cu bunicul lui, jucat de actorul Remus Marginean, intr-o regiune miniera de munte. Din toamna pana in primavara, intamplarile prin care Matei trece si prima experienta a mortii il obliga sa se maturizeze si sa decida asupra propriului destin.
Productiile romanesti nu lipsesc nici din competitia de scurtmetraje: „Santul“ de Adrian Silisteanu si „Vaca finlandeza“ de Gheorghe Preda se numara printre scurtmetrajele de fictiune romanesti de la festival. Lor li se alatura „Pastila fericirii“ de Cecilia Felmeri, „Bad Penny“ de Andrei Cretulescu, „Waste“ de Anton Groves, „Prietenie, baratsag“ de Rusu Ionut, „Tuns, ras si frezat“ de Bogdan Muresanu, „Claudiu si crapii“ de Andrei Tanase si „La multi ani!“ de Armine Vosganian. La categoria scurtmetraj de animatie figureaza doua filme romanesti: „Usor poate oricine“ de Paul Muresan si „2 (Doi)“ de Ilinca Šeda.
Festivalul de Film ANONIMUL se desfasoara in doua locatii invecinate, din Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii:
• In timpul zilei filmele sunt proiectate in salile Complexului Cinema din Green Village. Intrarea se face pe baza de invitatii, care se distribuie la Info Point-ul ANONIMUL (amplasat in Dolphin Camping), in limita locurilor disponibile.
• In timpul noptii (incepand cu ora 22.00) filmele din Festival se proiecteaza in camping, pe un ecran gigant, in aer liber. Fiecare seara de proiectii se incheie cu concerte. Pana acum am avut ocazia sa ii ascultam pe Robin&The Backstabbers si DJ Gojira, Luiza Zan si Jimmi Cserkesz, pe „Old Stories” cu Jul Baldovin, Gelu Ionescu si Elena Pavel sau grupurile Poesis si Tapinarii.
Intrarea este libera.

Editia a X-a a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL este organizata de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania, Consiliului Judetean Tulcea, Institutului Cultural Roman si Televiziunii Romane- coproducator.

Sponsor Oficial: Stella Artois
Sponsor Principal: Programul CATENA pentru arta
Sponsori: Vodafone Romania, Beciul Domnesc, HBO Romania
Parteneri: Propaganda, CDI, Golden Tulip Victoria Bucharest Hotel, TNT Romania, Clubul Taranului
Parteneri media: Sensotv.ro, Tonica, Radio Guerrilla, 24FUN, Catavencii, Esquire, Forbes, Story, Cinemagia, FilmReporter.ro, Webcultura.ro, Urban.ro, Feeder.ro, Happy Fish TV

Text : Oana Georgescu
Foto : Sebastian Oros