Regele Cerb

Teatrul Masca propune spectacolul "REGELE CERB", dupa un text de Carlo Gozzi, in regia lui Michele Modesto Casarin.Textul este definitoriu pentru modul in care Gozzi a vazut teatrul: incercand sa refundamenteze traditia mastilor si a personajelor fixe (tippi fissi) demonstrand multitudinea posibilitatilor de exprimare a acestora, el inoveaza impletind tipologiile specifice pentru commedia dell'arte cu scenarii fabuloase, situatii complexe incarcate cu elemente ce se apropie de mitic, din care extrage seva invataturilor morale valabile in orice epoca s-ar juca spectacolul.

Regele Deramo, stapan peste tinutul Serendippo, isi cauta sotie pentru a-i darui urmas. In demersul sau se foloseste de una dintre cele doua minunatii pe care le primise odinioara in dar de la zana Morgana: un tablou fermecat si un vers magic.

Tabloul are darul de a rade atunci cand in apropierea lui, o femeie rosteste neadevaruri. Astfel, o singura femeie trece testul veracitatii: Angela – fiica ministrului Pantalone – care, cu inima curata, il iubea pe rege. Dar vai! Angela reprezinta obsesia si dorinta aprinsa a primului ministru, Tartaglia, un om stramb la suflet si parsiv. Prin inselaciune si prefacatorie, Tartaglia afla de la regele sau secretul celui de-al doilea cadou minunat: un vers magic ce, rostit deasupra unui trup mort, muta sufletul celui care il recita in trupul fara viata, lasandu-l pe primul fara suflare.

Printr-un viclesug, Tartaglia il convinge pe rege sa intre cu sufletul intr-un cerb iar el, primul ministru, se foloseste de ocazie pentru a pune stapanire pe trupul regelui. Sub infatisarea aceasta porneste intr-o vanatoare nebuna a cerbului, nestiind ca sufletul regelui nu se mai afla in animal, ci in trupul unui batran garbovit ce se taraste spre palat, cautand razbunare.