In parc

Extraordinar acest text al lui Radu Iacoban. In parc e o comedie neasteptata. Imaginatie debordanta. Personajele sunt figuri istorice. Intalnirile lor sunt pe bune (istoric vorbind, doar ca nu in parc). Ceea ce se intimpla insa intre ei e numai meritul imaginatiei lui Radu Iacoban. Care vorbeste. Si noi radem. Si radem. Cu Eminescu, de Veronica, de rege, cu Mita, de Ramaru... O surpriza foarte placuta.

Necesitatea demitizarii

Traim intr-o lume plina de figuri iconice si aproape tot ce stim despre lume ne-a fost povestit intr-un fel sau altul de catre cineva. In fond, istoria e o imensa poveste. Cine stie care e adevarul? Am invatat la scoala ca un anumit imparat a fost din cale-afara de viteaz, l-am ridicat la rangul de semi-zeu si iata ca o mie de ani mai tarziu apare cineva care aduce dovezi ca n-a fost chiar asa, ba dimpotriva. Sunt total de acord cu Radu Iacoban. Avem nevoie sa ne recunoastem in figurile istorice, in umanitatea lor, in defectele lor. Sa-i dam jos de pe soclu si sa vorbim cu ei, asa cum o facem cu prietenii. Cine stie ce putem afla. Sigur au niste povesti interesante de spus. Mai interesante decat cele din manuale.

De patru x iubire

Emin plus Veronica egal love. Nando (Ferdinand ) plus Biciclista egal afaceri de stat. Ramaru plus Mihaela egal crima. El plus ea egal noi toti. Fascinanta intalnirea dintre Mita Biciclista (Cotroceanca !) si Regele Ferdinand. Cine s-ar fi putut gandi ca ei de fapt iubeau tara inainte de orice si nu-si pierdeau vremea decat cu strategii politice menite sa le asigure victoria!!!! Cat despre intalnirea dintre Ramaru si Mihaela… poate cea mai cinematografica, in parte datorita dialogului foarte dens, cu o Mihaela nonconformista, tupeista si un Ramaru dezamagit (ca atatia alti criminali) de natura schimbatoare si de neinteles a femeii. De vazut si de revazut de cate ori mai cocotam pe cineva pe un soclu. De cate ori avem nevoie sa ne amintim ca suntem oameni mai intai si abia apoi…genii, scriitori, staruri, etc…

In parc

Cu: Istvan Teglas, Ana Ularu/ Rodica Lazar
Text si regie: Radu Iacoban
Scenografie: Mihaela Ularu
Afis: Adi Bulboaca
Design afis: Ana Ularu

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
realizatori: Mihaela Moldoveanu
Ioana Bercaru