La multi ani, Regina Teatrului Romanesc!

Olga Tudorache implineste pe 11 octombrie, 85 de ani

Iubita, niciodata detestata

Catalina Buzoianu, cunoscuta regizoare de teatru, care a lucrat cu marea actrita la spectacolul Efectele razelor Gamma asupra anemonelor are numai cuvinte frumoase.

E un taifun, o tornada, un fenomen cosmic, este un om, este o femeie, este o mama extraordinara si o profesoara de exceptie; farmecul si temperamentul ei sunt tandre si ucigatoare in acelasi timp. Olga este un caracter desavarsit. Cred ca nu se poate vorbi despre ea decat la superlativ. Este iubita si niciodata detestata.

Jeanne Moreau a Romaniei

Olga Tudorache, exclama Fanny Ardant, regizoarea filmului Cenusa si sange, pe care l-a filmat in Transilvania, E un fel de Jeanne Moreau a Romaniei! Toti actorii au fost impecabili. Mă intimidau putin la inceput, din cauza asta. Imi amintesc cum imi vorbea Olga, cu vocea ei severa: De ce imi ceri sa fac asta, daca nu stii de ce? Nu stii, dar totusi mi-o ceri? M-am indragostit de personalitatea ei!

Cine vrea sa stie ceva despre mine sa vina sa ma vada jucand


Nu ma influenteaza datele biografice, ce mi s-a intamplat mie in viata. Ma influenteaza felul in care sunt eu construita, cum reactionez vis-a-vis de situatii, asta sigur ca da. Sunt acolo cu carnea, cu nervii mei.

Nu cu biografia. Nu! Cine face treaba asta, sa amestece biografia cu jocul, nu face actorie! Actorie inseamna ca, in momentul in care rolul te reclama, sa intri in el! (Olga Tudorache)

Pe toti studentii mei, cand veneau sa ma intrebe daca au talent, ii sfatuiam sa nu faca meseria asta, fiindca este foarte grea si, daca o fac, va fi foarte dificil pentru ei. Oricine poate sa bage degetul in ficatul tau, in inima ta, in viata ta. (Olga Tudorache)

Peste 60 de ani de cariera


Olga Tudorache s-a nascut in anul 1929, pe 11 octombrie, la Oituz. A absolvit Institutul de Teatru in anul 1951. Debutul sau s-a produs pe scena Teatrului Tineretului din Bucuresti. Din 1966 a jucat la Teatrul Mic, pana in anul 1978. A mai urcat pe scena Teatrului Foarte Mic, a Nationalului bucurestean si a Teatrului Metropolis.

Cand intrau in scoala, studentilor le era frica de mine, dar in trei luni imi era frica mie de ei. In 1976 incepe cariera pedagogica la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (actualul UNATC), unde a scos 6 promotii de actori, printre care Claudiu Istodor, Doru Ana, Carmen Tanase, Principele Radu Duda, Mimi Branescu , Cecilia Barbora, Ilinca Goia, Emilia Popescu.

Ana Maria Bamberger, fosta studenta si autoare indragostita de teatru

Ca profesor, ii sfatuia pe toti tinerii care veneau sa o intrebe daca au talent sa nu aleaga meseria asta pentru ca e una grea, care uzeaza. Pe o singura fata a convins-o sa se reorienteze. E vorba despre Ana Maria Bamberger. Ea a lasat actoria pentru medicina, si acum locuieste in Germania, unde este doctor in stiinte me­dicale si lu­creaza in cadrul Facul­tatii de Medi­ci­na din Hamburg. Dragostea pentru teatru si pentru Olga Tudorache au inspirit-o sa scrie piese de teatru. Singura in jurul careia isi construia personajele a fost si a ramas Olga Tudorache. Toate cele trei spectacole: Noiembrie, la Teatrul National, Peste cu Mazare, la Teatrul Metropolis si Portretul doamnei T , la Teatrul Mic s-au bucurat de mare success.

Piesa Portretul Doamnei T a fost premiată de UNITER si i-a adus actritei Premiul de Excelenta Omul anului 2006.

Nihil Sine Deo

In 2000 Olga Tudorache se retrage din invatamant, iar in 2006 UNATC ii ofera titlul de DoctorHonoris Causa.Pentru zecile de ani de activitate, actrita a fost recompensata cu aproape 30 de premii.

In 2006 a fost decorata de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Mare Cruce , iar in 2013 a primit Decoratia Regala Nihil Sine Deo.

Cea mai mare realizare dupa peste 60 de ani de cariera ramane Alexandru, baiatul pe care-l are din casatoria cu actorul Cristea Avram si nepotul sau, Victor.

Acest material va este oferit prin programul Catena pentru Arta
Realizator: Mihaela Moldoveanu