Micul infern…la TNB

Comedia sentimentala Micul infern, scrisa de dramaturgul Mircea Stefanescu in 1938 si montata de Mircea Cornissteanu,se joaca in noua sala a Teatrului National Bucuresti, Sala Pictura.

Micului infern de-a lungul timpului

Scrisa in 1948, piesa nu a obtatinut, initial, aprobarea de a fi montata in Bucuresti, pentru ca nu prezenta realitatile noului regim. Premiera absoluta a avut loc in 1948, la Teatrul Mic, iar parerile au fost impartite, motiv pentru care nu s-a mai jucat douazeci de ani. In 1968 a fost redata publicului, datorita eminentului om de teatru Ion Focsa, care se stabilise la Pitesti, la Teatrul Al. Davila. De atunci s-a jucat cu succes pe mai multe scene din tara. Micul infern este o comedie bulevardiera si este radiografia unei familii burgheze, pe parcursul a 40 de ani, timp in care au avut loc doua razboaie mondiale si o revolutie.

O noua generatie, o noua viziune

Varianta vazuta la TNB nu face decat sa confirme spusele lui Nicolae Carandino: generatii noi sunt chemate (…), sa serveasca textul spumos al lui Mircea Stefanescu, iar acest text se dovedeste (…) de o rezistenta clasica.
In anii 70, Ileana Stana Ionescu juca in acesta piesa rolul sotiei, Viorica. In aceasta montare, o putem admira in rolul soacrei, un rol spumos, ofertant, care pune in valoare farmecul irezistibil al marei actrite
Remarcabili sunt si tinerii actori Ilinca Goia si Liviu Lucaci, care pe parcursul celor trei acte au trebuit sa se transforme: de la tineri adolescenti insuratei, in adulti maturi si apoi in batranei simpatici. Aceleasi transformari le vedem si la Marius Rizea, prietenul de familie, si la Daniel Badale, ordonanta transformata in fata in casa. Alaturi de ei Dragos Stemate si Fulvia Folosea creaza si ei niste personaje spumoase.
Acest material va este oferit de Catena.
Realizator Ema Nicola.