Expozitia Daniel, Michaela si Eugen Craciun

Familia de artisti Craciun isi reuneste pentru prima data picturile intr-o expozitie la Bucuresti, la Galeria Alexandra's . Artistul vizual Daniel Craciun expune impreuna cu mama sa - Michaela Nica Craciun si tatal sau - Eugen Craciun. Sunt trei personalitati artistice distincte care s-au afirmat puternic in lumea artei romanesti. Expozitia lor poate fi vizitata in perioada 5-15 octombrie 2018 la Galeria Alexandra's.

Eugen Craciun este de mult o importanta voce singulara in arta plastica romaneasca. Nascut in 1922 la Piatra Neamt, devine student al Academiei de Arte Frumoase Iasi, la clasa profesorului Corneliu Baba, apoi studiaza la Bucuresti, cu Alexandru Ciucurencu si Octav Angheluta. Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, face desene si reproduceri pentru ziare si reviste, ilustreaza carti. Are numeroase expozitii personale in Romania si Elvetia, si participa cu lucrari la expozitii colective din peste 20 de tari. Lucrari semnate Eugen Craciun se afla in colectii de stat si particulare din Romania, Anglia, Austria, Belgia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Spania, Suedia, S.U.A. si s-au vandut la licitatii desfasurate la Bonn (1998), Paris (2002), Bucuresti (2002). In anul 2001 Eugen Craciun decedeaza la Bucuresti.

Michaela Nica Craciun este pictor, grafician si tapiser. Este nascuta la Ploiesti, in 1934 si este absolventa a Institutului de arta Nicolae Grigorescu din Bucuresti in 1958, la sectia pictura. Prezenta cu vanzari in licitatii din Romania (Alis, Artmark, Goldart, Monavissa, Grimberg) sau Franta (Paris), este coautoare impreuna cu Daniel Craciun a albumului monografic Eugen Craciun – o noua directie in arta moderna romaneasca (doua volume). Lucrari semnate de ea se afla in colectii publice si muzee din Romania, si in colectii private din tara si din strainatate.

Fiul sau, Daniel Craciun, a fost student al profesorului Teodor Moraru la Academia de Arte Luceafarul. Are deja o maturitate care i-a permis sa priveasca realitatea cu ochiul ratiunii, si care i-a dat putinta sa incerce sa redea framantarile sociale ale epocii sale la care nu este doar un simplu spectator ci implicit in miezul lor, in resorturile lor, in mecanismul care nu arareori distruge, calca in picioare, idealuri, valori. Titlurile lucrarilor sale vorbesc de la sine: Lupta cu viata, Dezumanizarea, Depersonalizare – robotizare… Asadar, artistul nu numai ca-si clameaza protestul fata de o lume de monstri, insa se intreaba cum, cu ce sa ne opunem acestei ofensive antiumane. Da chiar solutii – intoarcerea spre origini arhetipale, initiatice, fie ca acestea sunt Edenul pierdut, fie ca sunt intruchipate de Iisus Mantuitorul, care se afla pretutindeni. Nu exclude nici refugiul in taramul unde esti eliberat definitiv de suferinta, in Nirvana budista, la care ajungi prin contemplatie si asceza.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras