Salonul National Miniatura Textila 2018

Cea de-a opta editie a Salonului National Miniatura Textila 2018 s-a deschis la parterul Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia. Editia din acest an, intitulata "100 de noduri", este dedicata Centenarului Marii Uniri si propune „o meditatie asupra capacitatii ductului continuu de ata sau lana de a lega trecutul si prezentul, de a consemna istoria, de a tese noduri ca puncte de memorie". Curatorii expozitiei sunt Marijana Bitulescu si Relu Bitulescu. Salonul National Miniatura Textila 2018 poate fi vizitat in perioada 4-31 august 2018.

Miniatura textila beneficiaza de un soi de dinamica interioara, recuperata cumva din istoria antropologica a firului, a ductului tors, a imobilitatii aparente a Penelopei – o imobilitate compensata de agilitatea razboiului de tesut, a gandului iscoditor, navalnic care a ajutat-o candva si pe Ariadna sa construiasca iesirea din labirint.

Nodul inseamna legatura, unire, unitate, dar si consistenta, consolidare si suport. Nodul trimite la o iconografie a intalnirilor, dar si la ramanerea impreuna, la persistenta, la iesiea din timp. Pana la un punct, nodul se constituie ca un antonim al atei in sensul in care o descria cronicarul – ca simbol al trecerii, al fragilitatii, al destinului rupt. Nodul reprezinta consolidarea, memoria aducerii impreuna si bucuria contopirii in ceva mai puternic si mai stabil. Evocand numele volumului Noduri si semne de Nichita Stanescu, Salonul National de Miniatura Textila 2018 reprezinta o recitire a metaforei “timpului ata” in care momentele importante devin noduri, asa cum in grinzile caselor: moartea, viata, botezul sau cununiile deveneau crestaturi in lemn.

Salonul National de Miniatura Textila din anul 2018 propune deci o meditatie in jurul celor 100 de noduri ce ne leaga de momentul Marii Uniri. Este, intr-o oarecare masura un demers cu caracter istoric, in sensul recuperarii critice a unui patrimoniu cultural national al artei decorative romanesti din domeniul miniaturii textile, dar si un soi de manifest identitar intr-o lume crosetata la intalnirea intre o problematica contemporana si nostalgia unei antropologii autentice.

Salonul de National de Minatura Textila digitalizeaza astfel, in 2018, prin atingere, in aburii de bumbac si matase ai broderiilor, prin ductul prins in nodurile micilor tapiserii sau impletit in valuri calde de catifea, la marginea celor 100 de noduri de timp, in urzeala marilor intrebari, in razboaiele de tesut ale unei noi axiologii, amprenta fireasca identitatii nationale romanesti la 100 de ani de la Marea Unire. (Alexandra Craciun, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras